2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. április 3. 14:02

A hétvégén változékony idő várható, mérséklődik a felmelegedés

A hétvégére közel 5 fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés, de az átlag alá nem hűl a levegő.

A hétvégén egy mediterrán ciklon vonul a Kárpát-medencétől kissé délebbi pályán keletre. Felhő- és csapadékrendszere szombaton főként az ország déli felét érinti, ott nagy valószínűséggel borult, esős időt okoz. A ciklon felhőzete szombaton estefelé az északkeleti területeket is elérheti, és vasárnap délelőtt keleten okozhat esőt, záport. Az, hogy az ország északi felén mennyire lesz sok a felhő és a csapadék, ez az átlagosnál jóval bizonytalanabb! Mindenesetre az elmúlt napokénál jóval több lesz a felhő, és a nappali felmelegedés is mérséklődik, a  hőmérséklet a tartósabban borult, esős helyeken akár 15 fok alatt is maradhat.

Az 1. ábra a szombatra várható talajnyomási képet, valamint a felhőzetet, csapadékot mutatja, a déli területeken jól látható az összefüggő csapadékmező.

A 2. ábrán, amelyen a vasárnap délre vonatkozó helyzetképet láthatjuk, már északról nyúlik be egy alacsonynyomású zóna, amelynek hatására vasárnap este nyugaton számíthatunk csapadékra. A déli ciklon már jóval keletebbre „jár”, vasárnap délelőtt még főként keleten okozhat több helyen esőt.

Honlapunkon nyomon követhetik a folyamatosan frissülő előrejelzéseinket!


1.ábra


2.ábra