2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. október 6. 14:40

A hétvégére átmenetileg szárazabbra fordul az idő

Az a légörvény, amely a hét közepén hazánkban hideg időt és sok csapadékot, magasabb hegyeinkben szokatlanul korai havazást okozott, északkelet felé elhagyja térségünket. Mögötte a Kárpát-medencében a hétvégén emelkedik a légnyomás, és átmenetileg szárazabbra fordul az idő. Bár melegebb levegő nem érkezik fölénk, a napsütés hatására erősödik a nappali felmelegedés, ugyanakkor a kevés felhő miatt erős lesz az éjszakai lehűlés, többfelé gyenge fagyra kell számítani.

Szombaton a ködfoltok kora délelőtt feloszlanak. Kezdetben többnyire gyengén felhős időre számíthatunk (1. ábra), de a gomolyfelhő-képződés és a fátyolfelhők mellett délután is számíthatunk néhány órás napsütésre. Csapadék sehol sem valószínű. Mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 15 fok között várható.

Vasárnap változóan felhős időre számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, a ködfoltok délelőtt feloszlanak, majd a Dunántúlon megnövekszik, megvastagszik a felhőzet (2. ábra). Késő délutántól nyugaton szórványosan alakulhat ki eső, záporeső, az ország nagyobb részén csapadék még nem valószínű. Mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között várható.

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: Előrejelzett légnyomás, felhőzet és csapadék 2016.10.08. szombat 11 órára (09 UTC)
az ECMWF modell szerint


2. ábra: Előrejelzett légnyomás, felhőzet és csapadék 2016.10.09. vasárnap 11 órára (09 UTC)
az ECMWF modell szerint