2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. október 22. 14:00

A hétvégére megnyugszik időjárásunk

A viharos szelet, kiadós esőket és erős lehűlést hozott hidegfront és a nyomában kialakult légörvény elvonultával szombattól csendes, egyre naposabb, száraz, az ilyenkor átlagosnál néhány fokkal hidegebb időre számíthatunk.

A szárazabb levegő a Kelet-európai-síkságtól egészen az Ibériai-félszigetig húzódó hatalmas anticiklon áramlási rendszerében érkezik a Kárpát-medencébe (ábra).

Pénteken azonban még túlnyomóan borult idő várható, és inkább még csak délkeleten vékonyodhat el, szakadozhat fel a felhőzet. A reggeli órákban sokfelé, majd egyre kevesebb helyen (legtovább a Miskolc-Budapest-Nagykanizsa sávban, estig) valószínű eső, záporeső. Az északi, északkeleti szél többfelé erős lesz, főként a Nyugat-Dunántúlon viharos lökések is lehetnek. Gyengébb szél a főváros térségében és délkeleten várható, majd estére mindenütt mérséklődik a légmozgás. Hajnalban 3, 9 fokra számíthatunk, kora délután pedig általában 5, 10 fok között valószínű a hőmérséklet, de délkeleten ennél pár fokkal melegebb lehet.

Szombaton északkelet felől felszakadozik, csökken a felhőzet, de a Dunántúl nyugati, délnyugati részén estig felhős időre van kilátás. Legfeljebb néhol fordulhat elő jelentéktelen csapadék. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalra általában 2, 7 fok közé hűl le a levegő, de a szélvédett, gyengén felhős északi, északkeleti tájakon 0, -1 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9, 13 fok között várható.

Vasárnap a ködfoltok feloszlása után a legtöbb helyen gyengén felhős, napos időre van kilátás, de kisebb körzetekben (elsősorban északnyugaton) alacsonyszintű felhőzet maradhat. Csapadék nem lesz. A délkeleties szél mérsékelt marad. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke általában -2, +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8, 13 fok között alakul.

A legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


Előrejelzett tengerszinti légnyomás és felhőzeti kép 2014. 10. 26. vasárnap 00 UTC-re