2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. június 26. 14:58

A hétvégére melegszik az idő

A hét első felének – az ország nagy részén – felhős, csapadékos időjárása után a hét utolsó napjaiban kevesebb felhő, több napsütés várható, záporra, zivatarra nagyobb eséllyel vasárnap délutántól lehet számítani.

A hét elején délnyugat felől egy frontálzóna húzódott a Kárpát-medence fölé, amely napokon keresztül térségünkben hullámzott. E frontálzóna (1. ábra) hatására a hét első három napján hazánkban sokfelé esett az eső, záporok, zivatarok alakultak ki. A lehulló csapadék mennyisége az ország déli felén jelentős volt (2. ábra), ott mérőállomásainkon általában 25-65 mm közötti értéket mértek.  Ugyanakkor az északi tájakon voltak olyan helyek, ahol nem esett eső, illetve csak néhány mm csapadék hullott.

A hétvége hátralévő napjaiban a magasban a korábbinál melegebb levegő áramlik fölénk (3. ábra). A következő időjárási front nyugat felől a hét legvégén közelíti meg hazánkat (4. ábra). Ezért vasárnapig napról napra melegszik az idő. Éjszakánként kezdetben még kevéssel 10 fok alatti hőmérséklet is előfordul helyenként, majd vasárnap már a 15 fok körüli érték lesz a jellemző. Erősödik a nappali felmelegedés is, pénteken 25 fok körüli, vasárnap már 30 fok közeli hőmérsékleti maximumokra lehet számítani. A hét utolsó napjaiban az időnkénti felhősödés mellett az ország nagy részén sokat süt majd a nap, a nyugat felől közelítő hidegfront érkezésétől függően zápor, néhol zivatar nagyobb eséllyel vasárnap délutántól a nyugati, északi országrészben fordulhat elő.

A hidegfront hétfőn átvonul fölöttünk lehűlést és többfelé záport, zivatart okozva.

A front pontosabb érkezéséről, hatásairól naponta frissülő előrejelzéseink adnak tájékoztatást.

 


1. ábra
Európai időjárási helyzet 2014. június 25-én


2. ábra
A hét első három napján (június 23-25.) lehullott összegzett csapadék mennyiség


3. ábra
2014. június 29-én, vasárnap délben az 1500 m körüli magasságban várható
áramlási és hőmérsékleti viszonyok az ECMWF modell alapján


4. ábra
2014. június 29-én, vasárnap délben várható felhőzet és csapadék az ECMWF modell alapján