2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. október 20. 13:52

A hétvégére naposra fordul az idő

A borongós, esős hétköznapok után ezen a héten éppen a végére fordul naposra az idő. A csütörtök-pénteki kiadós csapadékot okozó frontzóna szombat délelőtt kelet felé elhagyja hazánkat, mögötte kiszárad a légkör, nemzeti ünnepünkön számottevő csapadék sehol sem várható.

Szombat reggelre a Dunántúlon nagy területen kiderül az ég, de délnyugaton, nyugaton átmeneti ködfoltok képződhetnek. A déli órákra keleten, északkeleten is csökken a felhőzet, és naposra fordul az idő. Reggeltől eső, zápor már csak keleten, északkeleten várható (1. ábra), majd kora délutánra ott is megszűnik a csapadék. A Tiszántúlon a délnyugati, másutt az északnyugati, nyugati szél élénkül meg helyenként. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4 és 9 fok között alakul, de a gyengén felhős, szélvédett nyugati területeken jobban lehűl a levegő, ott akár 0, +1 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 15 fok között várható.

Vasárnap a gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütésre számíthatunk (2. ábra). Legfeljebb elvétve alakulhat ki délután futó zápor. A reggeli párásság és foltokban előforduló köd délelőtt megszűnik. A déli, délkeleti szél többfelé megélénkül, a Dunántúl északi részén meg is erősödhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és +5 fok között alakul, de egyes fagyzugokban -2, -3 fokig is lehűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 17 fok között várható.

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: Előrejelzett légnyomás, felhőzet és csapadék 2016.10.22. szombat 11 órára (09 UTC)
az ECMWF modell szerint


2. ábra: Előrejelzett légnyomás, felhőzet és csapadék 2016.10.23. vasárnap 11 órára (09 UTC)
az ECMWF modell szerint