2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. március 11. 11:02

A hosszú hétvége időjárásáról

A hosszú hétvégén anticiklon déli peremén helyezkedik el a Kárpát-medence. Nemzeti ünnepünkre a számítógépes előrejelzések egy része hidegcsepp átvonulását adja térségünkre, amely kissé bizonytalanná teszi március 15-e időjárását.

A hosszú hétvégén anticiklon déli peremén helyezkedik el a Kárpát-medence. Kezdetben sok lesz a felhő felettünk, majd egyre több napsütésre számíthatunk. Szombaton és vasárnap szórványosan valószínű záporeső, hétfőn csapadék már nem valószínű. Az északkeleti, északi szelet gyakran kísérik erős széllökések, a nappali felmelegedés napról napra mérséklődik, a jövő hét elején hajnalonként pedig gyengén fagyhat is. Sajnos éppen nemzeti ünnepünkre válik bizonytalanná időjárásunk,a számítógépes előrejelzések egy része a magasnyomás peremén egy hidegcsepp átvonulását adja térségünkre, ezért a napsütés és a felhőzet aránya, illetve a csapadék előfordulása még igen kérdéses, ahogy azt alábbi ábrák is szemléltetik. 

Előrejelzés az 500 hPa-os nyomási felület geopotenciál értékeire spagetti térkép formájában. Az 51 különböző modell futtatás az időszak elején még hasonló forgatókönyvet mutat, majd a bizonytalanság növekedésével a vonalak „összekuszálódnak” a térképen.


Az 500 hPa-os mezőre vonatkozó előrejelzés különböző forgatókönyvek szerint.
A magassági hidegörvény pozíciója jelentősen eltér az egyes modellekben március 15-ére.


A 850 hPa-os áramlás és hőmérséklet március 15-én az ECMWF modell előrejelzések szerint.
A skandináv anticiklon peremén északkelet felől hideg levegő érkezik.


Hőmérséklet előrejelzés március 15. délre az ECMWF EPS rendszere alapján.
A prognózis szerint a hőmérséklet 90% valószínűséggel az egyes rácspontok felett
feltüntetett kék és piros értékek között alakul.