2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. január 11. 08:46

A klímaváltozás befolyásolja a hegységek növényvilágát

Az éghajlatváltozás nagyobb hatást gyakorol a hegyek növényzetének rétegződésére, mint azt korábban gondolták. Egy nemzetközi kutatócsoport tíz éves kutatási eredményeit foglalja össze az a tanulmány, amely a Nature magazinban jelent meg.

Az Osztrák Tudományos Akadémia és a Bécsi Egyetem támogatásával valósult meg az a felmérés, amelynek keretein belül 13 országban 867 növénymintát vizsgáltak meg először 2001-ben, majd 2008-ban. Azt találták, hogy az alpesi régió hideg kedvelő növényeit fokozatosan kiszorítják a melegebb klímát kedvelő növények.
„Azt vártuk, hogy nagyobb magasságokban is találunk melegebb időjárást kedvelő növényeket, de nem számítottunk rá, hogy ilyen jelentős lesz a változás.” – mondta Michael Gottfried a Global Observation Research Initiative in Alpine Environments (GLORIA) program munkatársa. „A hidegkedvelő növények fokozatosan feljebb szorulnak. Alacsonyabb hegyeken alpesi rétek tűntek el, ezek helyét a következő évtizedekben törpe bokrok veszik át.”
A most elkészült tanulmány foglalja össze legátfogóbban ezt a folyamatot, amelyet a kutatók termophilizációnak neveznek. A GLORIA munkatársai mintavételi eljárásaik során mindig ugyanazokra a helyekre tértek vissza, így bár a folyamat létezését regionális vizsgálatok már sejtették, most sikerült igazolni az egész kontinensre kiterjedően is.
A kutatás azt is kimutatta, hogy a hatás független a földrajzi szélességtől és hosszúságtól. A skandináv területeken éppúgy jelen van, mint a déli hegyláncoknál. Azonban az alpesi zóna élete nem szabályozható közvetlenül. Az éghajlatváltozás lassítására kell a hangsúlyt fektetni, hogy megőrizhessük biogenetikai kincsünket.


forrás: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html