2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. február 16. 09:23

A klímaváltozás fenyegeti az antarktiszi halakat

Veszélyeztetetté váltak azok az antarktiszi halak, amelyek saját gyártású, különleges „fagyálló fehérjékkel” képesek életben maradni a dermesztő hidegben. A testükben több tízmillió évvel ezelőtt kialakult folyamatokra azonban nagyon károsan hat az óceán hőmérsékletének gyors változása.

A halak a fagypont alatti hőmérsékletekhez vannak hozzászokva, s nagyon érzékenyen reagálnak a tizedfokos ingásokra is, azonban jelenleg két fokos változásról is beszélhetünk, amelynek valószínűleg végzetes következményei lesznek a halállományra nézve.

A különleges fehérjéket nagyjából száz halfajnál fedezték fel, amelyeket összefoglalóan notothenioidoknak neveznek. Fejlődésük az evolúció tankönyvi mintapéldája lehetne. A Déli-óceán halállományának mintegy 90 százalékát teszik ki, ugyanis az óceán hűlése a melegebb viszonyokhoz szokott halak pusztulásához vezetett. A sokféle „jéghal” a nagyobb ragadozók egyik fő táplálékforrásaként szolgál.

A notothenioidok keringése úgy alakult ki az évezredek során, hogy sem hemoglobin, sem pedig vörösvérsejt nem termelődik a szervezetükben. A fagyálló, úgynevezett glikoproteinek segítettek nekik a levegő és a tenger hőmérséklet csökkenésének túlélésében.

Azonban most éppen ezt az evolúciós sikertörténetet fenyegeti az éghajlatváltozás. Az Antarktisz környezetében az egyik leggyorsabb a felmelegedés üteme. Azok a tulajdonságok, amelyek lehetővé tették a notothenioidok életben maradását, most épp megölni készülnek őket.

A halak viselkedését laboratóriumi körülmények között tesztelik, ugyanis kipusztulásuk hatalmas befolyással lehet az Antarktisz egész élővilágára.


forrás: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html