2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. szeptember 27. 14:45

A klímaváltozás hatása a kis szigeteken okozhat először problémát

Az élelmiszer-biztonsági problémák a kis szigeteken jelentkezhetnek először, bár a leginkább fenyegetett nemzetek alig járulnak hozzá a klímaváltozáshoz. Az Oceana nemzetközi környezetvédelmi csoport egy nemrég elkészült tanulmányban számolt be a világ országait érintő élelmiszer-biztonsági problémákról, amelyeket az éghajlatváltozás és a tengerek savasodása befolyásol leginkább. Kutatásaik során kiderült, hogy a kis szigeteket és a part menti nemzeteket érintheti leginkább a probléma.

A leginkább veszélyeztetett területeken a magasabb szén-dioxid kibocsátás, az óceáni vízhőmérséklet emelkedése és a savasodás együttesen fejti ki hatását. A listát az Indiai-óceánon elhelyezkedő Comore-szigetek vezeti, amit Togo, a Cook-szigetek, Kiribati és Eritrea követ. A tanulmány szerzője szerint a leginkább érintett nemzetek járulnak hozzá legkevésbé az éghajlatváltozáshoz.

A felsorolt nemzeteknek egyaránt a tenger jelenti az elsődleges fehérjeforrást, így az osztriga és a különböző kagylófajták veszélyeztetettsége élelmiszer-bizonytalanságot idézhet elő. A legjobban sújtott kisüzemi halászok nem rendelkeznek megfelelő felszereléssel, hogy a hidegebb, mélyebb és távolabbi vizekre is kövessék a táplálékul szolgáló halállományt.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) 2014-es jelentésében központi téma lesz az óceánok savasodása is, amely az ipari forradalom óta mintegy 30 százalékkal nőtt. Ez várhatóan a következő öt évben is tovább romlik, s az Oceana vizsgálata szerint a fejlettebb nemzetek halászati ágazatai is nehéz helyzetbe kerülhetnek.


forrás: http://www.wmo.int/