2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. január 6. 09:42

A klímaváltozás vízhiányt is okozhat

Egy most elkészült tanulmány szerint a klímaváltozás miatt fokozódó aszályok vízhiányt okozhatnak a Birmingham közeli földeken.

A vizsgálatok szerint az Egyesült Királyság délkeleti részét érinti leginkább a klímaváltozás, de a legújabb tanulmány szerint Birmingham vízkészletére is jelentős hatással lesz. Ennek kezelése érdekében a kereslet és kínálat változását figyelembe véve dolgozzák ki a szükséges intézkedéseket.
A szigetországban már felfedezhetőek a klímaváltozás első jelei. A 2010 júniusában tomboló aszály miatt korlátozni kellett az ország északkelti részén az öntözőcsövek használatát. Ez a korlátozás 6.5 millió ügyfelet érintett, ugyanis a tározók teljes vízkészletére szükség volt, hogy Birminghamet elláthassák. A tanulmány szerint pedig a száraz nyarak aránya 7 százalékkal emelkedhet a jövőben.
A klímaváltozás hatására várhatóan az aszályos időszakok hossza, s ezáltal a vízszükséglet is növekszik, míg a víztározók vízszintje csökken. Az Elan-völgyi víztározók kapacitásának növelése megoldaná a problémát, de a nagy költségek, az átépítés időigényessége, valamint az építkezés alatt szükséges vízszállítás korlátozása miatt ez nem valósul meg.
A megoldást a jelenlegi infrastruktúra mellett, a technikai és emberi alkalmazkodás fokozásával próbálják elérni. A tanulmány szerzője szerint az éghajlatváltozás sokkal kisebb mértékben befolyásolja a jövő vízkészletét, mint az emberi hatás, így inkább a pazarlás visszaszorítására törekednek majd.

forrás: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html