2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. november 3. 11:21

A légszennyezettség helyzete és mérése hazánkban

Az utóbbi 20-30 évben sokat javult a levegő minősége, köszönhetően a lakossági gázprogram bevezetésének, a járművek egyre fejlettebb szűrőrendszereinek és az ipari károsanyag-kibocsátás visszaszorításának. Azt gondolhatnánk, jó a helyzet, azonban ez nem így van - a téli szmog és a porszennyezés továbbra is komoly gondot jelent. A hazai légszennyezettségi viszonyokról, a levegőtisztaság-védelmi mérőhálózat pontos és hiteles adatszolgáltatásáról illetve a kalibráló laborgázok funkciójáról nyilatkozott Dézsi Viktor az OMSZ Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központjának vezetője a MESSER ipari gáz magazin, 2014 augusztusi számában.

letöltés [pdf: 388 KB]

A Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ (LRK) az Országos Meteorológiai Szolgálat egységeként ellátja az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) szakmai irányításának operatív feladatait és a minőségirányítási feladatokat. Az OLM automata mérőállomásait és manuális mérőpontjait a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőségek üzemeltetik, amelyek feladata a kiemelt jelentőségű légszennyező anyagok (kén-dioxid, nitrogén-oxidok, szén-monoxid, ózon, aeroszol részecskék, benzol) mennyiségének folyamatos mérése, valamint a manuális mérőhálózat üzemeltetése. A helyi mérések adatai bekerülnek hozzánk, az Országos Adatközpontba. Itt kerül sor az adatok ellenőrzésére, mérési adatokat és jelentéseket továbbítunk az EU és a Földművelésügyi Minisztérium felé, illetve egyéb intézményeknek, például az Országos Környezetegészségügyi Intézet, Központi Statisztikai Hivatal stb. felé. Az LRK egy akkreditált kalibráló laboratóriumot is működtet, amelynek munkatársai a mérőhálózat gázelemző készülékeinek kalibrálását végezik, így biztosítva az országos visszavezetettséget.

Az utóbbi 20-30 évben sokat javult a levegő minősége, köszönhetően a 80-as években a gázprogram mind szélesebb körben való bevezetésének, és ezzel a lakossági tüzelés (időleges) visszaszorulásának, a járművek egyre fejlettebb szűrőrendszereinek, az ipari károsanyag-kibocsátás törvényi előírásokkal történt visszaszorításának. Azt gondolhatnánk, jó a helyzet, azonban ez nem így van. Jelenleg a porszennyezettség (aeroszol), a levegőben lévő PM10 és PM2,5 (10 és 2,5 mikron átmérőnél kisebb) méretű aeroszol időszakos magas koncentrációja, illetve a szmog okoz komoly problémát. A legújabb kutatások szerint ez most már bizonyíthatóan az utóbbi években újra jelentősen megnövekedett háztartási tüzelésből származik. Oka a szociális és gazdasági szempontból nehezebb helyzetben lévő régiókban az, hogy sokan kezdenek visszatérni a szilárd tüzelőanyagokkal való fűtésre, a kertvárosi körzetekben pedig az avarégetés, grillezés, télen a kandalló használata okoz gondot. Ez persze önmagában nem elég, a kedvezőtlen porszennyezettségi értékek és a szmog kialakulásához hozzájárulnak a hazánkra jellemző speciális domborzati és meteorológiai jellemzők is.

A teljes cikk a mellékletben illetve a MESSER magazin honlapján is megtalálható.


A laboratórium munkatársai a mérőhálózat gázelemző készülékeinek kalibrálását végzik
(forrás: MESSER)