2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. január 6. 09:40

A melegedés miatt fokozatosan gyorsul a tengerszint emelkedése

A Sheffield Egyetem kutatója szerint 2100-ra sokkal jelentősebb lehet a tengerszint emelkedés, mint ahogy korábban gondolták. A grönlandi jégmennyiség rohamosan csökken.

Dr. Edward Hanna a Sheffield Egyetem Földrajz Tanszékének professzora egy grönlandi expedíció keretében végzett kutatásokat a Mittivakkat gleccseren.  Vizsgálatai alapján az elmúlt évek rekord meleg nyarainak köszönhetően a jégsapka sokkal intenzívebben olvadt, mint azt néhány évvel ezelőtt gondolták. A jelenlegi eredmények tehát azt sejtetik, hogy 2100-ra jóval magasabb lehet a tengerszint emelkedés, mint azt az IPCC jelentésében megjósolták.
Dr. Hanna tagja a NOAA 14 országból származó 121 tagú tudósgárdájának, akikkel közösen dolgozik azon a projekten, amelynek keretein belül vizsgálták és modellezték az elmúlt 140 év grönlandi megfigyeléseit.
A nemzetközi kutatócsoport a változásokat nyomon követve arra a következtetésre jutott, hogy nő a víz- és léghőmérséklet, nyaranta jelentősen csökken a hó és jég mennyisége, illetve változhatnak a tenger kémiai tulajdonságai is, ami a szárazföldi és tengeri életre is hatással lehet.
A kutatások továbbá ahhoz is hozzájárulnak, hogy fel tudjanak készülni az egyre zöldebbé váló északi pólus forrásainak kezelésére és védelmére.

forrás: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html