2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. augusztus 13. 14:41

A negyedik hőhullám utolsó napjai

A hétvégén még tartja magát a rekkenő hőség, vasárnap azonban már a kertek alatt (pontosabban hazánk nyugati határa közelében) jár a nagy változást elhozó hullámzó hidegfront. A forró levegő – helyenként heves zivatar kíséretében – hétfőre a Dunántúlról, keddre pedig már a Kárpát-medence keleti részéről is kiszorul. Egy esetleges idei ötödik hőhullámnak egyelőre nem látszódnak előjelei.

Szombaton a közelgő nagy változás első előhírnökeként a sok napsütés mellett nyugaton már erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, és elsősorban Nyugat-Dunántúlon délután elszórtan zápor, zivatar is valószínű. Az ország többi részén általában kevés lesz a felhő, és legfeljebb néhol fordulhat elő csapadék. A délkeleti, déli szél napközben helyenként megélénkül, zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 23 fok között alakul, délutánra 34 és 38 fok közé melegszik fel a levegő.

Vasárnapra már hazánk többi részén is labilisabbá válik a légkör, és a levegő megnövekvő nedvességtartalma miatt egyre kedvezőbbé válnak a feltételek záporok, zivatarok kialakulásához. Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett délnyugat felől a magasabb szinteken is egyre több felhő érkezik fölénk, délután a Dunántúlon már csak kevés napsütés ígérkezik. Több helyen várható zápor, zivatar, főként nyugaton heves zivatarokban is  oldódhat az átforrósodott légkörben (1. ábra) felhalmozódott roppant energia. Nyugaton a szél egyre többfelé északira fordul, és helyenként megerősödik, másutt – a zivatarokat kísérő szélrohamokat leszámítva – többnyire mérsékelt marad a délies szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 23 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Nyugat-Dunántúlon 30 fok körül, másutt még 32 és 37 fok között várható.

Hétfőn és kedden a záporoké, zivataroké lesz a főszerep időjárásunkban, több helyen jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás (2. ábra), a tartósan csapadékos tájakon 20 fok közelében marad a hőmérséklet. Szerdától lassanként megnyugszik a légkör felettünk, a jövő hét közepén hajnalban 15, délután 25 fok közelében alakul a hőmérséklet.   

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: Előrejelzett 850 hPa-os (~1500 m) hőmérséklet 2015. augusztus 15-én, szombaton délután
az ECMWF modell alapján


2. ábra: Előrejelzett 1 hetes csapadékösszeg (2015. augusztus 19. éjfélig) az ECMWF modell alapján