2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. május 14. 09:47

A nyugat-himalájai gleccserek talán mégsem olvadnak

A Nature Geoscience folyóiratban megjelent tanulmány szerint a Himalája egyes eljegesedett területein nem csökken, hanem lassan növekszik a jég mennyisége. A szakemberek szerint azonban a klímaváltozás üzenete ettől függetlenül ugyanaz marad.

Francia tudósok végeztek vizsgálatokat a Karakorum hegység hat régiójában, a Himalája nyugati részén. Ez a terület nagyjából 20.000 km2-t ölel fel. A vizsgálatok eredménye azt mutatta, hogy az itt található gleccserek több mint fele vagy stagnált, vagy gyarapodott az elmúlt években. A tudósok a jég kiterjedését és egyéb tulajdonságait figyelték meg, ami a régió nagyjából negyedét teszi ki. A kutatás során a Karakorum középső régiójának megfigyeléséhez a Shuttle Radar Topographic Mission (STRM) és a Satellite Pour l’Observation de la Terre (SPOT5) műholdas adatait használták fel.

Az elemzés során kimutatható volt egy trend, amely szerint 1999. és 2008. között a gleccserek lassú növekedést mutattak. Vízegyenértékre átszámítva ez átlagosan 11 cm emelkedést jelentett évente. A tanulmány vezető szerzője, Julie Gardelle szerint a növekedés magyarázata egyelőre még nem teljesen világos, de valószínűleg a lokális klímának köszönhető. Korábbi tanulmányok már beszámoltak arról, hogy a Karakorum alacsonyan fekvő völgyeiben az 1960-as évek óta a téli csapadékmennyiség, illetve a nyári középhőmérséklet is csökken. Gardelle szerint ez nem meglepetés, Ázsia magashegységének széles kiterjedése miatt ugyanis nem várható el, hogy a klíma egyenletes legyen az egész területen. Így fordulhat elő a Karakorumban a légkör furcsa viselkedése is.

A tanulmány ugyanakkor megerősíti, hogy ez ellentétben áll a Közép- és Kelet-Himalájában tapasztaltakkal, ahol a legtöbb gleccser zsugorodik. Ez a jelenség a World Glacier Monitoring Service (WGMC) vezetője szerint az elmúlt 150 évben, a Kis Jégkorszak vége óta globálisan is megfigyelhető. A WGMC becslése szerint 1980 óta a megfigyelt gleccserek világszerte átlagosan 11.3 métert vesztettek vastagságukból. Azonban ennek ellenére létezik olyan eset, amikor a gleccser képes újra növelni a jégmennyiségét, s erre a Karakorum a példa. A Himalája méretéből és hatalmas szintkülönbségéből fakadóan is elvárható, hogy akad olyan terület, amely az átlagostól eltérően viselkedik.

2010-ben nagy port kavart az IPCC kijelentése, melyben azt állították, hogy a Himalája gleccserei 2035-re elolvadhatnak. Később változtattak álláspontjukon, s azt közölték, nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű adat egy ilyen kijelentéshez.

Ezért a mostani vizsgálat során már műholdas adatokat is felhasználtak, s így képet kaphattak azokról a régiókról is, ahol a hagyományos mérési adatok kevésnek bizonyulnak. Gardell azonban megjegyzi, a klímaváltozás üzenete ugyanaz marad. A globális klímaváltozás koránt sem egyenletes és folyamatos időben. Melegedő világunkban is vannak olyan területek, ahol néhány év, vagy évtized alatt sem melegszik a légkör, sőt inkább hűl. A Karakorum talán ezek közül egy, viszont csupán a műholdképek alapján, és a mérőállomások hiányában ez nem jelenthető ki egyértelműen.

forrás: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html