2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. február 1. 09:00

A tengeri uborkák védik meg a korallzátonyokat a klímaváltozástól

A Sydney Egyetem kutatói kimutatták, hogy a tengeri uborkák csökkentik az óceán savasodását, megóvva ezzel a korallokat az éghajlatváltozás káros hatásaitól. Az erről szóló tanulmány a héten jelent meg.

A tudósok a Nagy Korallzátony élővilágát tanulmányozták, amikor kimutatták, hogy a tengeri uborka elősegíti a korallok növekedését. A puhatestű uborkák az egyik legnagyobb méretű gerinctelen élőlények a trópusi vizekben. Homokot fogyasztanak, természetes emésztési folyamataik pedig növelik a bélben a pH-értéket, így ürítéskor a megemelkedett pH-érték miatt csökkentik a víz savasodását. Az emésztésekor ammónia keletkezik, ez termékennyé teszi az uborkák környezetét, amely kedvez a korallok növekedésének.

Emellett a tengeri uborkák elhalt testének váza kalcium-karbonáttá (CaCO3) alakul, amely a korallok kulcsfontosságú eleme. Túlélésükhöz nagyobb mértékben kell felhalmozniuk a kalcium-karbonátot, mint amilyen ütemben a zátonyból kimosódna. A kutatók kimutatták, hogy egy egészséges korallzátony esetében a tengeri uborkák és más élőlények okozta kalcium-karbonát üledék fontos komponense a természetes kalcium-karbonát forgalomnak.

A tengeri uborkák nagyjából 30 típusát halásszák az ausztrál partoknál. A Nagy Korallzátony – amely 400 féle korallnak, 1500 halfajnak, és 4000 kagylófajnak ad otthont – az 1990-es évektől kisebb ütemben növekszik, ezért a tudósok minél előbb szeretnék a folyamatokat pontosan megérteni, ugyanis a fokozódó klímaváltozás miatt a zátonyok jövője elég bizonytalan.


forrás: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html