2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2013. május 28. 16:28

A tengerszint emelkedése árvizeket jelenthet Londonnak

Nagy-Britannia partjainál akár egy méteres is lehet a klímaváltozás okozta tengerszint emelkedés, állítja egy új tanulmány. Az írás szerint a gleccserek és jégtáblák olvadása árvizeket okozhat Londonban és más parti településeken is.

Az Ice2Sea projekt európai egyetemek összefogásával valósul meg, amelynek keretében tanulmány készül az éghajlatváltozás miatt bekövetkező  grönlandi és antarktiszi gleccserek és jégtáblák olvadásáról. Az eddigi legátfogóbb tanulmány, amely a klímaváltozás hatására a földcsuszamlásokból és a jégtáblák olvadásából következtet, 2100-ra 3-37 cm-es tengerszint emelkedést jósol. A jég olvadásának következményeként 5% az esélye annak, hogy a vízszint emelkedése meghaladja a 84 cm-t. A hőtágulás okozta további emelkedést figyelembe véve a melegedő óceán meghaladhatja globálisan akár az 1 m-es emelkedési küszöböt is a század végéig.
 
A British Antarctic Survey és a Bristoli Egyetem tudósai egyaránt lokális hatásokat is várnak a tengerszint megemelkedésétől. A gravitációs erő és az időjárási sajátosságok miatt egyes területeket hevesebb hatások érhetnek, mint másokat. A Csendes-óceán kis szigetei nagyobb tengerszint emelkedéstől szenvedhetnek, miközben az Antarktisz és Grönland térségében a vízszint apadni fog. Nagy-Britanniában egy a 20-hoz az esélye annak, hogy a század végére a tenger a jelenleginél 1 méterrel magasabb lesz.

Az Ice2Sea riportja arra figyelmeztet, hogy kellő óvintézkedések nélkül a Temze is kiáradhat, ami azt jelenti, hogy Londont átlagosan tízévente egyszer jelentős árvíz fenyegetheti. Ha a tengerszint emelkedés mindössze 50 cm lenne, az árvíz kockázata jelentősen csökkenne, átlagosan százévente egyszer áraszthatja el a folyó a várost. A környezetvédelmi szervek azonban nem tervezik a Temze gátjainak felújítását 2070. előtt. Kelet-Angliában és más partvidéken, ahol az árvízvédelem nem központi kérdés, nagyobb valószínűséggel következhet be áradás a jövőben. A környezetére érzékenyebb növényzet, mint a Skóciára és Írországra jellemző alacsonyan fekvő termékeny tengerparti rétek, még sérülékenyebbé válhatnak.

Az új eredmények beépülnek az IPCC szeptemberben megjelenő legújabb jelentésébe is, amely befolyásolhatja a világ vezetőit a klímaváltozás hatásainak kezelését illetően. Tony Payne, a Bristol Egyetem professzora azt mondja, a jelenlegi nézet széles skálájú variációkat eredményezhet, mert a végeredmény függ a klímaváltozás mértékétől és a jég olvadásának reakciójától is.

Azt mondja, ha a melegedés a vártnál erősebb lesz, vagy a gleccserek gyorsabban olvadnak egy bizonyos fordulóponton túl, akkor a tengerszint emelkedés is jelentősebb lesz. 2100 után akár több méterrel is emelkedhet a tengerszint, ha az Antarktisz nagy része elolvad. Az emelkedéshez leginkább hozzájáruló jégtáblák ebben a században még nem jelentenek akkora problémát, de valós aggodalomra adnak okot a következő évszázadokra nézve.
 

Forrás: WMO