2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2013. július 30. 07:39

A trópusok hőmérsékletének emelkedése növeli a szén-dioxid szintet

A NASA szakemberei egy nemzetközi kutatócsoporttal közösen arra a felfedezésre jutottak, hogy a trópusi ökoszisztéma jelentős szén-dioxid-szint emelkedést generál, ha a hőmérséklet emelkedik, ellentétben a világ más ökoszisztémáival.

A kutatók felfedezték, hogy ha a trópusokon csak 1 fokkal emelkedik a hőmérséklet a felszín közelében, a légköri szén-dioxid átlagos éves növekedése megegyezik a fosszilis tüzelőanyagok és az erdőirtás együttes éves globális kibocsátásának egyharmadával. A trópusi környezetben a szén-felvétel ugyanis csökken magasabb hőmérsékleten. Ez az eredmény kulcsfontosságú a tudósok számára, hogy jobban megérthessék a globális szén-dioxid ciklust.

"Azt megtanultuk, hogy az aszályok, árvizek, vulkánkitörések, El Nino és minden egyéb esemény ellenére, a földi rendszer figyelemre méltóan következetes a légköri szén-dioxid szint évről-évre történő eltéréseinek szabályozásában." – mondta Wang Weile, a NASA munkatársa és a tanulmány vezető szerzője.

A tanulmány támogatja a sok tudós által felvetett "szén-dioxid – éghajlat visszacsatolás" hipotézisét. Ez a feltételezés azt állítja, hogy a melegedő éghajlat a növényzet és a talaj közreműködésével gyorsuló szén-dioxid-szint emelkedéséhez vezet. De az aszályok, vagy az árvizek szintén hozzájárulnak a légköri szén-dioxid növekedéséhez. A mostani eredmények viszont azt igazolják, hogy a megfigyelhető hőmérséklet-változás sokkal fontosabb tényező, mint a csapadék változása a trópusokon.

A csapat egy nagy teljesítményű számítástechnikai adatbázist, az úgynevezett NASA Earth Exchange-t (NEX) használja, a szén-dioxid-szint és a megnövekedett hőmérséklet közötti kapcsolat mögött rejlő mechanizmusok vizsgálatához. A NEX lehetővé tette a kutatók számára, hogy 1959 és 2011 között széles körben rendelkezésre álló adatok alapján elemezzék a légköri szén-dioxid koncentrációt és a globális léghőmérsékletet, melyet a tanulmány több globális, dinamikus növényi modellben is felhasznált.

"Amit a trópusi klímaváltozásról már biztosan tudunk, hogy meg fog történni, az a melegedés. Ez azt is jelenti, hogy a szén-dioxid-kibocsátás a trópusi ökoszisztémában nagy valószínűséggel a felmelegedés következtében felgyorsul"– mondta Josep G. Canadell, az ausztrál Global Carbon Project Canberra ügyvezető igazgatója, a tanulmány társszerzője.
 
Bizonyos események, mint egy vulkánkitörés, átmenetileg befolyásolhatják az éghajlatot, s néhány évre felboríthatják a hőmérséklet és a szén-dioxid-növekedés közötti kapcsolatot, de hosszú távon a folyamatok újra visszanyerik egyensúlyukat.

"A tanulmány fontosnak tartja a Föld hosszú távú megfigyeléseit, ezzel segítve a földi rendszerek jobb megértését. A rövidebb időszakot felölelő elemzésekből levont következtetések félrevezetőek lehetnek" – mondta Rama Nemani, a NEX-projekt vezető tudósa.


Forrás: NASA