2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2013. november 28. 14:55

A világ széltérképe

A nagy felbontású globális légköri modellek egyedülálló eszközök, hogy tanulmányozhassuk az időjárás szerepét a Föld éghajlati rendszerében. A NASA GEOS-5 rendszere (Goddard Földmegfigyelő Rendszer Modell) világszerte 3.5 km-es felbontással szemlélteti az időjárást.

 

A lenti kép a globális szeleket mutatja a GEOS-5 szimulációjában, 10 km-es felbontással. A felszín közeli szél (0-40 m/s) fehér színben jelenik meg, így itt nyomon követhetőek az Atlanti- és a Csendes-óceáni ciklonok. A magas szintű szelek (250 hPa-on) sebességük szerint kapták színüket (0-175m/s),  a piros a nagyobb sebességet jelzi.

 nature_run_winds.jpg


Ez a szimuláció a NASA Klímaközpontjában, a Discover szuperszámítógépen futott. A teljes, két éves „Nature Run” – a légkör modelles ábrázolása, amely többek között olyan adatokon alapul, mint a tengerfelszín hőmérséklet, a biomassza égetésből származó kibocsátás, vulkáni- és antropogén források – szemlélteti az egyedi időjárási viszonyokat, köztük a csapadék, az aeroszolok és a hurrikánok sajátosságait. A következő „Nature Run” futás 7 km-es magasságban mutatja be a Föld légkörét 2 éves periódusra vonatkozóan, illetve 2.5 km-es magasságban 3 hónapra vonatkozóan.

Forrás: NASA