2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. február 4. 15:18

Afrikai por

A február elsejei műholdképeken látványos porcsóva volt látható az afrikai kontinens felől. Az erős mediterrán ciklonok áramlási rendszerében a Kárpát-medence fölé is esetenként nagy mennyiségű afrikai por kerül, ami a csapadékkal részben kimosódik. Egy-egy ilyen alkalommal hazánk területére összességében több ezer tonnányi por is kiülepedhet. Tipikusan ablaküvegen, autók szélvédőjén akár szemmel látható nyomokat is hagyhat a sárga vagy vörös árnyalatú finom por, de a hó sem „hófehér” az ilyen időjárási helyzetekben.

A látható tartományú reggeli műholdképen jól megfigyelhető a tenger feletti poros levegő (1. kép). (Általában alacsony napmagasságnál, vagyis reggel illetve napnyugta előtt kontrasztosabb a nagyobb portartalmú és a tisztább légtömegek közötti különbség a műholdképeken.) A speciális kompozit infravörös műholdképek szintén jól mutatják a por jelenlétét (2. kép).

A 3. és 4. képen az ECMWF modell által szimulált portartalom látható a vasárnap reggeli, illetve a február 6., péntek éjféli időpontokra. A Földközi-tenger középső medencéjében örvénylő ciklon hazánk fölé is eljuttatja az észak-afrikai porviharokból származó levegőt. Az aeroszol előrejelzések forrása: www.gmes-atmosphere.eu/


1. kép: Látható tartományban készült műholdkép vasárnap reggel


2. kép: Kompozit infravörös műholdkép vasárnap reggel;
a felhőmentes, de nagy portartalmú levegő rózsaszín árnyalatú


3. kép: A légkör átlátszóságának romlása (aeroszol optikai mélység)
a vasárnap reggelre előrejelzett portartalom alapján
forrás: www.gmes-atmosphere.eu


4. kép: Előrejelzett aeroszol optikai mélység péntek éjfélre;
délkelet felől hazánkat is eléri az afrikai eredetű légtömeg, a por egy része a csapadékkal kiülepszik
forrás: www.gmes-atmosphere.eu