2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. december 10. 15:34

Áldozatokkal járt a havazás a Balkán-félszigeten

Délkelet-Európában a hétvégén megérkezett az igazi tél. A havazás és a szél jelentős fennakadásokat okozott a közlekedésben.

A fagypont alatti hőmérséklet és az erős havazás legalább hat ember halálát okozta a hétvégén a Balkán-félsziget országaiban. Négy ember halt meg Horvátországban és kettő Szerbiában a Délkelet-Európában tomboló hóviharok következtében.

A hétvégén a repülőterek bezártak, akadozott a tömegközlekedés a nagyvárosokban, s sok helyen volt fennakadás az utakon is. A Vajdaságban egyes útszakaszokon órákat kellett várniuk az autósoknak. A Belgrádot Magyarországgal összekötő autópályán a mentőcsapatoknak több órába telt kiszabadítani az 50 cm-es hóban elakadt járműveket. Az egyik veszteglő teherautóban egy nő egészséges kislánynak adott életet, amikor a kórházba menet a hóban ragadtak. A baba a Snezana nevet kapta, amely a Hófehérke szerb megfelelője, számolt be a szerb televízió az esetről. A szerb kormány elrendelte az összes rendelkezésre álló rendőri személyzet mentésben való részvételét. Szombaton a zágrábi repülőtéren is órákig állt a forgalom, és több főútvonalat is le kellett zárni az intenzív havazás és erős szél miatt.

Vasárnapra már javult a helyzet Horvátországban, de a jeges utak miatt a figyelmeztetés továbbra is érvényben maradt. A hatóságok Szerbiában és Horvátországban is arra kérték az embereket, hogy ha tehetik, maradjanak otthon. Hóviharok sújtották Szlovéniát és Boszniát is.

A havazás vasárnap fokozatosan keletre húzódott, így Romániában is nagy erőkkel dolgoztak az utak megtisztításán, ugyanis ott tegnap tartották a parlamenti választásokat. A havazás miatt a részvételi arány a szokásosnál alacsonyabb volt.


Forrás: WMO