2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. január 31. 08:05

Árvizek jelenthetnek veszélyt a jövőben az Egyesült Királyságban

Az árvíz lesz a legnagyobb éghajlati kockázat ebben az évszázadban Nagy-Britanniában. Az anyagi károk az eddigieknél is nagyobbak lehetnek, ha semmit sem tesznek annak érdekében, hogy alkalmazkodjanak az időjáráshoz, mondják a szakemberek.

Nagy-Britanniában összegyűjtötték az évszázadban várható éghajlatváltozás száz legfontosabb hatását és azok várható következményeit. Már az eddigi tapasztalatok alapján is kijelenthető, hogy a szigetországban gyakoriak az extrémnek mondható időjárási helyzetek. 2007-ben a nyári árvizek, míg tavaly a hóesés okozta a legnagyobb anyagi károkat.

A kutatás szerint nyáron intenzívebb csapadékhullás, télen pedig hosszabb nedves periódus várható a jövőben, amelyek egyaránt kedveznek az árvizek kialakulásának. A vele járó kellemetlenségek mellett ez fokozott anyagi kiadásokat is jelent. Hosszabb távon a tengerszint emelkedésével is számolni kell, aminek következtében a parti területek gyakrabban kerülhetnek víz alá.

A jelentés más kockázatra is felhívja a figyelmet, mint a várhatóan egyre melegebb nyarak és az enyhülő, de egyre nedvesebb telek. 2050-re megnövekedhet a magasabb nyári hőmérsékletek miatt bekövetkező halálesetek aránya. Az eddigi 18-ról 27-re, de akár 121-re is nőhet a század végéig azon napok száma, amikor 26 fok fölé emelkedik a hőmérséklet Londonban. Ugyanakkor az enyhülő telek miatt várhatóan kevesebb lesz a haláleset, amely így bizonyos mértékig kompenzálja a nyári növekedést. Költségmegtakarítást jelenthet, hogy noha a légkondicionálók energia igénye növekedni fog, a fűtési igény csökken.

A klímaváltozás jelentős hatást gyakorol a mezőgazdaságra és az erdészetre is. Az aszályra való hajlam, illetve néhány kártevő és betegség is szaporodik a melegedéssel, ami csökkentheti a hozamot és a minőséget. Azonban a cukorrépából 70 százalékkal, a búzából pedig akár 140 százalékkal többet tudnak majd termelni a század közepére a hosszabb növekedési időszak miatt, mivel a tápanyagok rendelkezésre állnak.  Új növények, mint a szója, a napraforgó, az őszibarack, a kajszibarack és a szőlő is termelhetővé válik.


forrás: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html