2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. október 3. 10:32

Aszály az ókori Egyiptomban

Ókori pollen és szén maradványait őrzi üledékében a Nílus deltája. A maradványok az ősi szárazságok és tüzek történetét dokumentálják, többek között egy hatalmas szárazságét is, amely 4200 évvel ezelőtt, kapcsolódhatott az egyiptomi Óbirodalom bukásához.

Az emberiséget régóta kínozza az éghajlatváltozás. A társadalom alakulása - jelen vizsgálattal geológiailag is bizonyítottan – évtizedekig, vagy akár ezer évig is összefonódhat a klíma változásával.” – mondja Christopher Bernhardt a U.S. Geological Survey kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Még a hatalmas ókori piramisok építői is áldozatául estek a több mint 4000 évvel ezelőtti klímának, amikor nem voltak képesek reagálni az éghajlatváltozásra. A tanulmány azt bizonyítja, hogy a víz volt a világ Achilles-sarka, s még ma is az, hiszen 7 milliárd szomjazó ember él a Földön.

A kutatók a hétezer évestől kezdve a modern időkig bezárólag üledékmintákat vettek a Nílus deltájában, pollen- és szénmaradványok után kutatva. Ezek segíthetnek az ókori Egyiptomban történt események fizikai mechanizmusainak leírásában.

Azt vizsgálták, hogy a pollen mennyiségének változása mennyire tükrözi a történelmi feljegyzésekben fellelhető egyiptomi és közel-keleti pusztító aszályok nyomait. A szénmaradványok mérésére pedig azért volt szükség, mert aszályos időszakban a tüzek kialakulása fokozottabb. A tudósok azt gyanították, hogy a pollen aránya visszaesik a szárazság idején, míg a szén mennyisége megnő. Eredményeik azt mutatják, hogy a feltételezés helytálló.

A történelem során négy alkalommal fedeztek fel jelentős pollen csökkenést és szénnövekedést az i.e. 1. és 4. évezred közötti időszakban. Kiemelkedik ezek közül a 4200 évvel ezelőtt hirtelen bekövetkező, és globális méretű szárazság. A vízhiány éhínséget okozott, amely valószínűleg közrejátszott az egyiptomi Óbirodalom összeomlásában, s más földközi-tengeri kultúrákra is nagy hatással volt.

A pollen mennyisége nagyon érzékeny a csapadék csökkenésére. A növényzet viszont csak jóval később reagál az aszályos időjárásra, mint bármely geológiai indikátor, így ebből sejthető, hogy a vízhiány hosszabb ideig fennállt a Nílus deltáján és vízgyűjtő területén.

A vizsgálat során egy 5000 évvel ezelőtti száraz időszakra is fény derült. A történelmi feljegyzésekben szintén megtalálható időjárási esemény alkalmával egyesült Felső- és Alsó-Egyiptom, s omlott össze az Uruk Birodalom (ma Irak). Említést érdemel a 3000 évvel ezelőtti aszályt is, amelynek alkalmával bukott meg az ugariti királyság, de éhínség pusztított Babilonban és a mai Szíria területén is.


forrás: http://www.usgs.gov/