2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. január 4. 10:59

Átalakulhat a növényzet a klímaváltozás miatt

A NASA legújabb tanulmánya szerint a század végéig jelentősen módosulhat a Föld jelenlegi növényzete. A változás a növény- és állatvilág mellett a víz, az energia és a szén körforgását is befolyásolhatja.

2100-ra várhatóan a növénytakaró 40 %-át, főként az erdős és füves területeket, illetve a tundrát érintheti a klímaváltozás.  Ha a növénytakaró a várt mértékben módosul, az emberi és állati alkalmazkodást is kíván. A NASA kutatói számítógépes modellek eredményei alapján egyes növény és állatfajok jelentős elszaporodását várják, háttérbe szorítva ezzel más fajokat.
A klímaváltozás emellett a növénykultúra eltolódását, s így az egymással kölcsönhatásban élő fajok egymástól való elszakadását is előrevetíti. Ennek eredményeként csökken a biológiai sokszínűség a növények és állatok között, s jelentősen változhat a víz, az energia és a szén körforgása is.
A vegetáció modellezéséhez az IPCC 4. értékelő jelentésében is szereplő 10 különböző globális modell szimulációját vették alapul. A kalkulációk az üvegházgázok megduplázódását feltételezik 2100-ig, s bár az emelkedés megáll, a hőmérséklet 2-4 fokos növekedésével számolnak. Ez a változás hasonló a kb. 20 000 évvel ezelőtt bekövetkezett, utolsó glaciális időszakot követő hirtelen hőmérséklet-növekedéssel, azzal a különbséggel, hogy a jelenlegi nagyjából százszor gyorsabb ütemű.
Várhatóan a legnagyobb változás az északi féltekét sújtja. A vegetáció határvonala fokozatosan a pólusok felé húzódik, különösen a mérsékelt övi füves területeken és a boreális erdők mentén.

Forrás: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html