2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. október 9. 10:50

Atlanti-óceán fölött a Nadine hurrikán

2012. szeptember 11-én az Atlanti-óceán fölött egy trópusi depresszió alakult ki, amely a Nadine nevet kapta. Nadine másnap trópusi viharrá fejlődött, majd szeptember 12. és október 1. között váltakozva gyengült vagy erősödött. Ezen időszak során felvette a trópusi vihar, a szubtrópusi vihar, sőt még az 1-es kategóriájú hurrikán jellemzőit is.

2012. október 1-én az Amerikai Nemzeti Hurrikán Központ (National Hurricane Center, NHC) azt jelentette, hogy Nadine az Azori-szigetektől mintegy 1100 km-re nyugatra található – a maximális szélsebesség a viharon belül ekkor 110 km/h volt. Az alábbi nagyfelbontású műholdképet a NASA Terra műholdjának MODIS leképező rendszere szeptember 30-án készítette. Nadine ekkor egy, a felhőspirál centrumától kissé távolabb elhelyezkedő szemmel és hosszú, spirálisan elnyúló felhőkarral rendelkezett. Imbolygó mozgása során megközelítette az Azori-szigeteket is, ahol ezért trópusi vihar figyelmeztetés lett kiadva.

1. kép

Nadine hurrikán 2012. szeptember 30-án; forrás NASA


Nadine mozgását az EUMETSAT műholdképek euro-atlanti kivágatában is jól lehetett követni.  Az alábbi kisfilm a légörvény mozgását, fejlődését mutatja be 2012. szeptember 16. és 22. között.
 

Az infravörös tartományban, valamint a vízgőz elnyelési sávjában készült EUMETSAT műholdképekből
- a HAWK megejelenítő rendszer használatával - származtatott képsorozat


forrás: NASA, EUMETSAT