2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. augusztus 17. 13:40

Augusztus 20-a időjárása

Nemzeti ünnepünk időjárását minden évben különösen nagy figyelem övezi, a minél pontosabb előrejelzés ilyenkor sok ember szabadtéri programját határozhatja meg. A szombatra várható időjárási helyzet szerencsére jól előrejelezhető, és egyben igen biztató is.

A korábbi napok előrejelzéseivel konzisztensen a legfrisebb számítások alapján is elmondható, hogy szombaton többórás napsütésre készülhetünk. Futó záporok kialakulásának csak nagyon kevés helyen van esélye a délután során (1. ábra), ellentétben a 19-e péntek, illetve 21-e vasárnap időjárásával, amikor az országban több helyen is kialakulhatnak lokálisan akár nagyobb mennyiségű csapadékot okozó záporok, zivatarok. Idén tehát úgy tűnik, az időjárás kegyeibe fogadta a 20-ai szabadtéri rendezvényeket, és az oda ellátogatókat.

Bár a vasárnapra prognosztizált hidegfront pontos érkezése igen bizonytalan, az ország területén legkorábban csak 21-én hajnalban vagy reggel okozhat záporokat, zivatarokat. Ahogy az a 2. és 3. ábrán is látszik, a front csapadékzónája szombat éjjel várhatóan (tőlünk nyugatra) még mindig kellően messze lesz hazánktól ahhoz, hogy a késő esti rendezvények is - különösképp a budapesti tűzijáték - zavartalanul lefolyhassanak.

Mindezek ellenére javasoljuk, hogy továbbra is kövessék figyelemmel friss előrejelzéseinket, valamint tájékozódjanak az esetleges veszélyes időjárási eseményekről!


1. ábra: Az ECMWF modell valószínűségi előrejelzése alapján elmondható, hogy
érdemi csapadék augusztus 20-án nem lesz.


2. ábra: Az ECMWF modell felhőzet- és csapadék előrejelzése jól szemlélteti, hogy 20-án este 8 órakor (18 UTC)
az ország nagy részén kevés lesz a felhő, az érkező hidegfront pedig
még csak Ausztria nyugati és középső területeit érheti el.


3. ábra: Bár az ECMWF modell alapján 20-a éjfélhez közeledve (21 UTC) nyugaton már megnövekedhet a felhőzet,
csapadékra még ekkor sem kell számítani.