2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. június 18. 13:36

Ausztráliában a GPS segíti az időjárás-előrejelzést

Ausztrál kutatók a modern autós navigációs rendszerek alapját képező GPS jellel kísérleteznek. A műholdas helymeghatározó rendszert az időjárás előrejelzések pontosságának javítására használnák.

A Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) egyetem kutatói GPS és alacsony földkörüli pályán keringő műholdak adatainak segítségével egy új típusú hőmérsékleti profilt próbálnak előállítani. Az így kapott információkat a jelenleg is használt időjárási modellekbe integrálnák.

A számítógépes modellek nagyjából egy milliárd megfigyelési adatot tárolnak, beleértve ennek a 30-40 kiegészítő műholdas eszköznek az adatait is. A meteorológiai szolgálat munkatársai úgy gondolják, hogy a GPS adatok javítják a valós idejű hőmérséklet mezőket és a műholdas eszközöktől származó adatok kalibrációját.  Ez pedig jelentősen növeli a felhasználható minőségű műholdas megfigyelések számát.

A folyamat lényege, hogy követik a GPS jeleket, ahogyan áthatolnak a légkörön. A hullámok azonban a légkör rétegződése miatt nem egyenesen érkeznek a felszínre, hanem útjuk során elhajlanak. A kutatók ezekből a változásokból tudnak a hőmérsékletre vonatkozó információkat kinyerni. Ezzel plusz információhoz jutnak az adatokban amúgy sem bővelkedő déli féltekére nézve. Így pedig javul az előrejelzések beválása.

A szakemberek azt mondják, mióta a vizsgálat befejeződött, s a GPS-ből kinyert adatokat elkezdték használni, már érezhető a változás. Az előrejelzések beválása javult, becslések szerint az ugyanolyan pontosságú előrejelzéseket 10 órával korábban ki tudják adni, mint eddig. A kutatók úgy gondolják, hogy a technika fejlődésével a GPS adatok egyre fontosabb szerepet tölthetnek majd be az éghajlati megfigyelésekben és a veszélyes időjárási események előrejelzésében.


forrás: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html