2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2013. október 22. 12:24

Az antarktiszi ózonréteg éves mélypontjához ért

Az évente visszatérő antarktiszi ózonlyuk szeptember 16-án 24 millió km2-es nagysággal tetőzött, jelentette a NASA. Ez nagyobb lyukat jelent a 2010-esnél és 2012-esnél, viszont a 2011-esnél kisebbet.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) által kiadott legfrissebb Antarktiszi ózón bulletin szerint szeptember utolsó napjaiban átlagosan 20.9 millió km2 területen volt megfigyelhető az ózonréteg elvékonyodása (a Holland Királyi Meteorológiai Szolgálat adati alapján). Ebben a periódusban ez 19.59 megatonna ózonhiányt jelentett átlagosan.  Ez több mint 2010-ben, illetve 2012-ben, ugyanakkor kevesebb, mint 2011-ben

Ahogy a déli félteke tele után a hőmérséklet ismét emelkedni kezd, az ózonkoncentráció lassú növekedésnek indul. Egyelőre még korai megállapítani, hogy mekkora az ózonveszteség ebben az évben. Viszont úgy tűnik, a tavalyinál nagyobb, a tavalyelőttinél kisebb.

A kiadvány megállapításaihoz a felszíni megfigyelések, léggömbök és műholdak, valamint a Globális Légkörfigyelő Program adatai, illetve néhány, a világ legzordabb terepén elhelyezkedő kutatóállomás mérései járultak hozzá. A legtöbb állomás az ózonréteg elvékonyodásának egyértelmű jeleiről számolt be.

Szeptember 17-én például az ózonlyuk egészen Dél-Amerika déli csúcsáig nyúlt, elérve a lakott területeket. Itt, Ushuaia és Río Gallegos térségében argentin kutatók vizsgálták a sztratoszférikus ózonréteget. Az ilyen esetek szeptember és november között néhányszor előfordulnak. Különösen novemberben, amikor a nap már magasan jár az égen, a napsugárzás intenzívebbé válik, így az ultraibolya sugárzás eléri a Föld felszínét.

Az időjárási körülmények az Antarktisz feletti sztratoszférában az ausztrál tél során (június - augusztus) kedveznek leginkább az ózonlyuk kialakulásának. Általában szeptember utolsó tíz napjában éri el az ózonlyuk a maximális kiterjedését.

A legnagyobb ózonlyukat 2006-ban figyelték meg. Nemzetközi egyezmények már betiltották az ózont leginkább lebontó anyagok használatát, azonban a következő néhány évtizedben továbbra is számítani kell az ózonréteg elvékonyodására.


1. ábra

Az ózonlyuk helyzete szeptember 17-én, amint eléri Dél-Amerika déli csúcsát.
A térképen látható pont az Ushuaiban található GAW állomást jelöli, amelyet az
Argentin Meteorológiai Szolgálat működtet. A kék színek az alacsony ózonkoncentrációjú területeket jelzik.
A térkép a belga Institute for Space Aeronomy adatasszimilációs modellje alapján készült,
amelyhez az ECMWF-től és a NASA által működtetett AURA műholdtól származó adatokat is felhasználtak.


Forrás: WMO