2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2013. június 17. 10:24

Az árvizek gyakoriságának változásai a jövőben

A klímaváltozás több áradást okozhat a jövőben, állítja tudósok egy csapata, akik nem kevesebb, mint, 11 különböző klímamodellt futtattak az előttünk álló évtizedek tanulmányozására.

Az árvizek az egyik legsúlyosabbak a klímával összefüggő természeti katasztrófák között”- írta Yukiko Hirabayashi, a Tokiói Egyetem kutatója, valamint a Nature Climate Change tudományos folyóirat június 9-ei számában megjelent cikk vezető szerzője. „Az elmúlt évtizedben a jelentések alapján az áradások évente mintegy 10 milliárd USA dollár veszteséget okoztak, és több ezer ember vesztette életét.

Az új kutatást ezek a jelentések és az a tény motiválta, hogy az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC, angolul: Intergovernmental Panel on Climate Change) rámutatott a folyók áradásának átfogóbb vizsgálatának szükségességére.

A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy Dél-Ázsiában, az Indiai-félszigeten, Kelet-Afrikában és az Andok északi részén megnő az áradások gyakorisága. Ugyanakkor a vizsgált időszakban az árvizek gyakorisága csökkenhet észak és kelet-Európában, Kis-Ázsiában, Közép-Ázsiában, Észak-Amerika középső részén és Dél-Amerika déli részén. Arra következtettek, hogy az áradási kockázat a veszélyeztetett lakosság számában kifejezve, függ attól, hogy mennyivel emelkedett a hőmérséklet. Például +2 C fokos hőmérsékletváltozás esetén 27 millió embert veszélyeztethetnek a gyakoribb áradások. 4 C fokos melegedésnél ez a szám 62 millióra, míg 6 C fokos változás esetén több mint 93 millióra emelkedhet.

A klímamodelleket felhasználták néhány folyó kiöntési területének modellezésére is.  A futtatások alapján azt állapították meg, hogy az árvizek gyakorisága szinte valamennyi vizsgált folyó esetében nőtt az 21. században Dél-Ázsiában, Délkelet-Ázsiában, Óceánia területén, Afrikában és Északkelet-Eurázsiában. Ezeken túl a modellek azt „jósolják”, hogy a 20. században a  csak 100 évente előforduló árvizek a 21. században 10-50 évente ismétlődhetnek.

Ezek nagyon fontos és hasznos információk, amelyek megmutatják, hogy a politikai döntéshozóknak számolniuk kell a klímaváltozással, amikor továbbfejlesztik az alkalmazkodási stratégiáikat” – mondta Brenden Jongman, a VU Amszterdami Egyetem áradáskutatója. „Továbbá, az áradások gyakoriságának megváltozásának globális skálán történő vizsgálata azért is nagyon fontos, mert ez mutatja meg, hogy sok fejlődő országban nőhet az extrém esetek gyakorisága.

Míg az IPCC legutóbbi jelentése szerint, a globális melegedés vezethet magasabb áradás-gyakorisághoz és – intenzitáshoz, addig a kutatás eredményei már pontos számokat rendelnek az árvizekhez- magyarázta Jongman. „Ez azt jelenti, hogy az áradások gyakorisága, mértéke, és a népesség kitettsége nőni fog valamennyi klímaszcenárió esetén” állítja Jongman.

1. ábra

1. ábra
A vizsgált folyók áradásának ismétlődési periódusai (években) a 21. században a 20. században
100 évente előforduló árvizekhez viszonyítva

(kék árnyalatok: növekvő gyakoriság, sárga-piros árnyalatok: csökkenő gyakoriság)


Forrás: WMO