2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. augusztus 14. 14:44

Az átlagosnál hűvösebb idő várható a hét végén

A hétvégére a keleti országrészben is hűvösebbre fordul az idő, a hőmérsékleti maximum elmarad a sokévi átlagtól. A hűvös idő átmenetinek ígérkezik, a következő hét elején ismét melegedés kezdődik.

Az elmúlt napokban hazánk időjárását egy hullámzó frontálzóna alakította. Hatására lokálisan továbbra is előfordultak heves záporok, zivatarok. Az említett frontálzóna átvonulása után északnyugat, nyugat felől az egész országot a korábbinál több fokkal hidegebb levegő árasztja el (1. és 2. ábra). Ennek hatására a hét utolsó napjaiban a sokévi átlagnál (27 fok körüli hőmérsékleti maximum) hűvösebb időre lehet számítani.

Szombaton napközben az erősebben megnövekvő felhőzetből szórványosan várhatók záporok, északkeleten zivatar is lehet, a csapadék mennyisége általában nem lesz számottevő, de az északkeleti határ mentén helyenként elérheti vagy meg is haladhatja az 5 mm-t. Vasárnap a szombatihoz képest több lesz a napsütés, legfeljebb északkeleten fordulhatnak elő záporok (3. ábra). Az éjszakák és a nappalok hűvösebbek lesznek az ilyenkor megszokottnál, vasárnap a 10, 16 fok közötti hőmérsékleti minimumok és a 21, 26 fok közötti maximumok lesznek a jellemzők.

A jövő hét elejétől ismét melegszik az idő, erősödik a nappali felmelegedés. A hét közepén azonban északnyugat felől valószínűleg egy újabb hullámzó frontálzóna közelíti meg, éri el hazánkat. Ennek hatására augusztus 20-án, nemzeti ünnepünkön ismét kialakulhatnak záporok, zivatarok, de ezek intenzitása, területi eloszlása még nagyon bizonytalan.


1. ábra
Az 1500 m körüli magasság hőmérsékleti és szél viszonyai csütörtökön délben,
délkeleten még 18-19 fokos hőmérséklet a jellemző


2. ábra
Az 1500 m körüli magasság hőmérsékleti és szél viszonyai vasárnap délben,
7-9 fokos hőmérséklet a jellemző


3. ábra
Vasárnap délben várható felhőzeti és csapadék viszonyok