2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. március 20. 14:02

Az átlagosnál közel 10 fokkal melegebb idő várható a hétvégén

Március ezen időszakában az átlagos maximum-hőmérséklet 12 fok körüli. A hétvégén az ország nagyobb részén ennél közel 10 fokkal is melegebb lehet.

A hétvégén nyugat felől egy frontrendszer közelíti meg térségünket. Az 1. ábra is mutatja, hogy a szombat délben az Alpok felett húzódó front előoldalán még meleg levegő áramlik térségünk fölé. Vasárnap este a front – az előrejelzések szerint – már eléri a nyugati országrészt (2. ábra). Az előrejelzés az átlagosnál kissé bizonytalanabb; nehéz megítélni, hogy a front hatása vasárnap  az ország mekkora területén érvényesül. A Győrre vonatkozó valószínűségi időjárás-előrejelzést ábrázoló fáklya diagramon (3. ábra) látható, hogy vasárnapra még sok futás ad meleget, ugyanakkor a determinisztikus futás szerint a maximum közel 5 fokkal alacsonyabb lenne. Különösen nagy a bizonytalanság a jövő hét első napjaiban, amikor is a főfutás és az egyes modelltagok hőmérsékleti előrejelzése között látványosan nagy az eltérés.

Szombaton még nagy bizonyossággal napos, száraz, meleg idő várható, vasárnap is még az ország közel kétharmadán marad a meleg. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire kevéssel 20 fok fölött alakul, de vasárnap nyugaton már mérséklődhet a meleg. A jövő hét elején az említett bizonytalanság mellett azért arra lehet számítani, hogy változékonyabbra, felhősebbre, csapadékosabbra, hűvösebbre fordul időjárásunk. A prognózisban történő változásokat naponta frissülő előrejelzéseinben követhetik nyomon.


1. ábra
Előrejelzett hőmérsékleti mező (850 hPa) és nyomási kép 2014. március 22. délben


2. ábra
Előrejelzett hőmérsékleti mező (850 hPa) és nyomási kép 2014. március 23. este


3. ábra
Valószínűségi időjárás-előrejelzést (fáklya diagram) Győr térségére