2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. január 31. 09:28

Az éghajlatváltozás miatt csökkenhet a búzatermés

A klímaváltozás hatására intenzívebbé váló hőhullámok miatt a búza korai érése és elöregedése csökkentheti a terméshozamot, állítja a Nature magazinban most megjelent tanulmány.

Jelenlegi tapasztalatok szerint a számítógépes modellek alábecsülik, hogy a melegedés miatt a jövőben milyen mértékben fog az érés felgyorsulni. Több mint 220 millió hektáron termesztenek búzát, ez a legszélesebb körben megélő növény. Egyes nemzeteknél a táplálék közel 50 százalékát fedezi. Üvegházhatású kísérletekkel kimutatták, hogy a nem-szezonális meleg – különösen a tenyészidőszak végén – felgyorsítja az öregedési folyamatokat. A felesleges hő felhalmozódása a növény fotoszintetikus sejtjeinek sérüléséhez vezet.

A búza terméshozama és az időjárás kapcsolata már az elmúlt években is megfigyelhető volt. 2010-ben a jelentős búzamennyiséget exportáló Oroszország aszályai és erdőtüzei miatt a gabona világpiaci ára kétéves csúcsot ért el. Ebben az évben Indiában is alacsony volt a hozam,  amelynek ingadozása a gazdák szerint is a hőmérsékletnek tudható be.

A Stanford egyetem kutatói további vizsgálatokat végeztek az észak-indiai régióban. 9 év műholdas adataiból statisztikai módszerekkel kiszűrték a búzára gyakorolt extrém hő hatását. Azt találták, hogy két fokos átlagos növekedés kilenc nappal rövidítette meg a tenyészidőszakot, és kb. 20 százalékkal csökkentette a hozamot.
Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a felmelegedés még nagyobb kihívást jelent a búzatermelésben, mint azt a korábbi kísérletek jelezték. Az alkalmazkodás mértéke attól függ, hogy a növény érzékenysége hogyan változik a szokatlanul meleg napok miatt.

A világ nemzetei és az ENSZ keretegyezménye (UNFCCC) is azt szorgalmazza, hogy a globális átlaghőmérséklet ne haladja meg két fokkal nagyobb mértékben az iparosodás előtti szintet, mert a felmelegedés hatásai elkerülhetetlenek lesznek. A jelenlegi tendenciákat figyelembe véve a tudósok szerint azonban ez kétszer ekkorára is nőhet, ha az üvegházgázok kibocsátásában nem lesz érdemi változás a jövőben. A korábbi vészforgatókönyvek négy fokos változása is megtörténhet akár a század közepéig.  

A búzatermesztés egy másik – valószínűleg szintén az éghajlatváltozással kapcsolatos – veszély elé is néz: egy agresszív új törzs, a búzarozsda akár 40 százalékkal is megtizedelheti a termést bizonyos régiókban, többek között Észak-Afrikában, a Közel-Keleten, vagy Közép-Ázsiában. A búzarozsda egy gombás betegség, ami a szárat, a magvakat, és főként a leveleket támadja meg. A búzánál, az árpánál és a rozsnál fordul elő. A globális felmelegedés és az esőzés változékonysága a növényeket gyengíti, míg a betegségek könnyebben alkalmazkodnak a szélsőséges időjáráshoz.

forrás: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html