2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. február 29. 14:48

Az éghajlatváltozás veszélyezteti a kakaótermelést Nyugat-Afrikában

A Nemzetközi Trópusi Mezőgazdasági Központ (CIAT) tavaly egy tanulmányban foglalta össze a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatását Afrikában. A kutatók szerint 2050-re az éghajlat olyan mértékben megváltozik, hogy a fő kakaótermelő vidékek súlyosan veszélyeztetetté válnak.

A tanulmány többek között azt feltételezi, hogy a globális évi középhőmérséklet várhatóan több mint két fokkal emelkedik 2050-re, így több nyugat-afrikai kakaótermő terület túl meleg lesz az ültetvények számára.  Azonban a tanulmány készítői arra is figyelmeztettek, hogy akár már 2030-ra, egy fokos globális átlaghőmérséklet változás esetén is néhány terület alkalmatlanná válhat a termelésre. A legveszélyeztetettebb országok Ghána és Elefántcsontpart, amelyek a globális kakaótermelés több mint ötven százalékát teszik ki.

A tanulmány megjelenésekor, 2011 szeptemberében, sokan kissé túlzónak találták az elméletet. Hat hónappal később azonban úgy tűnik, hogy a nagy kakaótermelő területek – különösen Elefántcsontpart – kénytelenek foglakozni a várható következményekkel.

Bár Ghána egyelőre nem aggódik, mert 2011-ben több mint egy millió tonna kakaót állított elő, Elefántcsontparton a későn kezdődő szezon és a szabálytalan esőzések miatt nyolc százalékkal kevesebb hozamra számítanak idén a tavalyihoz képest. Ugyan ezt lehetne a rekordtermést követő szűk esztendőre fogni, azonban a jelek arra utalnak, hogy érdemes felkészülni a változásokra, mert az idei év már a későbbiek előfutára lehet. Előfordulhat, hogy a CIAT 2030-ra várható kakaó termesztés előrejelzése nem borúlátó, hanem egyenesen optimista volt.

Az éghajlatváltozás Afrika más területeit is sújtja. Ahogy Ghána és Elefántcsontpart fő mezőgazdasági bevételi forrása a kakaó ültetvényekből származik, úgy sok kelet- és dél-afrikai országnak a kukoricából. A termelés körülményei ezeken a területeken is egyre kevésbé fenntarthatóak. A jelenleg alkalmazott stratégiák ellenére úgy tűnik, a terménycsökkenés elkerülhetetlen lesz a jövőben. Sürgős intézkedésekre azonban egyelőre nem volt szükség.

Malawiban, Zambiában és Dél-Afrikában is rekordtermés volt 2011-ben. Viszont az elkövetkezendő hónapokban valószínűleg a kukorica mennyiségének csökkenésével kell szembenéznie ezeknek az országoknak is. Hasonlóképpen, az elefántcsontparti kakaótermés a kutatók szerint reálisabban szimbolizálja a következő években várható változást, mint a ghánai rekordtermés. Ennek megelőzése érdekében az elöregedő kakaó fákat fiatalabbakra cserélik, s különböző intézkedésekkel próbálják a kedvező körülményeket fenntartani, ameddig csak lehet.


forrás: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html