2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2013. augusztus 29. 11:45

Az elmúlt 170 év hurrikánjai egy káprázatos térképen

Az Atlanti-óceán térségében hamarosan beindul a hurrikánszezon, ezért sokan kíváncsiak, hogy az idei viharok mennyire lesznek pusztítóak összehasonlítva a tavalyi nyomasztó szezonnal. Ebben a cikkben látható térkép túlmutat ezen, ez elmúlt 170 hurrikánszezont ábrázolja együttesen.

A térképen (1. ábra) jól látható, hogy mely területeken fordulnak elő leggyakrabban hurrikánok; minél világosabb a terület, annál több ott az átfedés a ciklonok pályájában.


1. ábra

Az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) vizualizációs laborja múlt hét pénteken tette közzé ezt az új térképet, melyen 11967 trópusi ciklont ábrázolnak, amik a NOAA feljegyzései óta (1842) a Földön kialakultak. Kezdetekben az adatgyűjtés sokkal kevésbé volt megbízható, elsősorban hajók és világítótornyok végeztek megfigyeléseket a világ minden pontjáról, nem pedig műholdak. Ebből adódóan valószínűleg nem teljes a térkép, több hurrikán, vihar hiányozhat róla, melyeket nem jegyeztek le vagy nem is láttak annak idején. „A geostacionárius műholdak, mint a NOAA GOES műholdjai forradalmasították a meteorológusok lehetőségeit a ciklonok követésében, nincs olyan egyszerű vihar sem, amelyet ne vennének észre a világ égboltjának egészét percenként pásztázó szemek”- magyarázták a térkép készítői.

A NOAA felhívta néhány dologra a figyelmet, ami magyarázattal szolgálhat arra, hogy a történelem nagy viharai miért hajlamosak megismétlődni: A színezés azt mutatja, hogy az egyes viharok útjai hányszor kerültek átfedésbe, amely jól ábrázolja az adott területre hatással lévő hurrikánok gyakoriságát. A ciklonok útvonalai leginkább a Csendes-óceán nyugati partján és a Bengáli-öbölben (Indiánál) fedik egymást, ahol gyakorlatilag soha nem ér véget a tájfun szezon, mert a víz mindig elég meleg ahhoz, hogy segítse a ciklonok kialakulását. A pályaátfedések gyakorisága a nyugati féltekén sokkal alacsonyabb, mint a keletin féltekén. Ez a kontraszt jól látszik az 2. ábrán is.


2. ábra

A sötét háttéren jól látható minták rajzolódnak ki a fehér vonalak mentén. Például az atlanti partoknál lévő fehér csíkozásból tisztán kivehető, hogy Outer Banks és New England területét milyen sűrűn érik el a viharok, odaszállítva az afrikai eredetű meleg vizet. Az igazán kijózanító összehasonlítás kedvéért, lássuk a világ másik oldalát is (Ázsia, Afrika, Ausztrália), ahol soha nem ér véget a ciklonszezon (3. ábra).


3. ábra

A megjelenítés káprázatos, de reménykedjünk, hogy nem kerül fel több vonal a térképre az idei szezonban.

Forrás: WMO
Képek: NOAA
Hurrikánok útvonalai: www.csc.noaa.gov/hurricanes/