2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. február 7. 09:36

Az elmúlt 20 év legnagyobb jégtakarója borítja a Nagy Tavakat

A hideg időjárás rég nem látott mennyiségű jeget eredményezett a Nagy Tavakon. Az elmúlt évtizedek rekordja, de akár az 1978-as abszolút maximum – akkor a teljes felszín 94%-át fedte a jégtakaró – is megdőlhet idén.

Az elmúlt 20 év legnagyobb jégtakarója borítja a Nagy Tavakat. A tél elején egy poláris örvény sarkvidéki hideg levegőt hozott Észak-Amerika keleti részére, melynek hatására a Nagy Tavak több mint 52%-át jég borította el. A jégtakaró várhatóan vastagodni is fog a kutatók szerint, mivel a fagypont alatti hőmérséklet megragad ebben a régióban. Legutóbb az 1993-1994-es télen volt a Tavak jégborítottsága ekkora az év ilyen korai szakaszában. Az Erie-tó a legdélebbi, és egyben a legsekélyebb tó is az összes közül, szinte teljesen be van fagyva, 97%-át borítja a jég.

1. ábra

1. ábra
Az Erie-tó legnagyobb része be van fagyva, ahogy az a NASA 2014. január 9-én készült műholdfelvételén is látszik


Jelenleg már meghaladja az év ebben a szakaszában szokásos határvonalat és még a téli időszak csúcsát is” mondta Denis Dubé vezető jég-előrejelző a Canadian Ice Services (CIS) (Kanadai Jég Szolgálat) munkatársa. A jégképződés általában március közepén éri el a csúcspontját a Nagy Tavakon. Tavaly ilyenkor még csak 12%-nyi jég borította a tavakat. Az év ezen időszakára az átlagos érték 20-25% között van. A 2013-as évben a jégképződés maximális mértéke a Nagy Tavakon 40% volt. Valójában az átlagos jégborítottság a teljes téli időszakra az elmúlt 30 évben 50 és 55% között mozgott, George Leshkevitch a Nagy Tavak Környezetvédelmi Kutató Laboratóriumának (Great Lakes Environmental Research Laboratory) munkatársa szerint.

A Canadian Ice Services (CIS) legújabb adatai szerint január 29-én az Ontario-tó jégborítottsága legalább 23%. A Felső-tónak - mely a legnagyobb a tavak közül - jóval több, mint a fele (65%) van jéggel borítva. A Michigan-tónak 38%-a, a Huron-tónak pedig 67%-a fagyott már be. A jégtakaró vastagsága tóról tóra változik, de a beszámolókból az derül ki, hogy a tavak nagy részén 30-40 cm-közti a jégvastagság eloszlása, mondta Dubé.

2. ábraAz a jelentős a jégtakaró mennyiségét illetően ebben az évben, hogy mennyire korán és a hideg légtömegnek köszönhetően nagyon gyorsan alakult ki. „A Nagy Tavak egy részén már november végén jégről számoltak be, míg általában ez csak december közepén szokott bekövetkezni” mondta Leshkevitch. Dubé szerint, ha folytatódnak a fagypont alatti hőmérsékletű napok, akkor lehetséges, hogy 1973 óta nem látott abszolút maximum érték fog bekövetkezni a jégborítottság tekintetében. 1978-ban a Nagy Tavak 94%-át borította jég, ezt a rekordot 91%-kal követi az 1977-es év, majd az 1993-1994-es tél 90%-os jégtakaróval.

2. ábra
A Burlington öböl látképe Hamiltonból a McQuesten hídról (Sola DaSilva)


A meteorológiai tényezők, mint a szélsebesség, jelentősen befolyásolják a jég állapotát a Nagy Tavakon
, mondta Leshkevitch. Az erős szél széttörheti a jeget, és az öblökbe, illetve a part menti házakhoz sodorhatja őket, így okozva akár több méter magas jégfelhalmozódást is. Dubé szerint a kanadai parti őrségnek már meg kellett küzdenie egy ilyen adag jégtörmelékkel, de folytatniuk kell az együttműködést az amerikai parti őrséggel, hogy feltörjék a jeget az északabbra fekvő tavakon. A jégbe fagyott hajókat is a parti őrségnek kell kimentenie, amely költséges a hajózási vállalkozásoknak, mondta Leshkevitch.

3. ábraDe nem csak rossz hírek vannak. Leshkevitch szerint a vastag jégtakaró jót fog tenni a jég-halászatnak. A stabil jég szintén jól jön a márna ívásához is. Az egyes előrejelzések szerint akár 62% jég is várható február végére, mondta Leshkevitch. „Még mindig csak január van, szóval majd meglátjuk. Ez nagymértékben függ az időjárástól és a meteorológiai tényezőktől” mondta.

3. ábra
Műholdkép az Ontario-tavat borító jégről, Hamilton partjainál. A képen látható hogy egy új, vékony, kb 5 cm-es  réteg képződik a régebbi jég felszínén
(Fotó: Kanadai Űrkutatási Hivatal (Canadian Space Agency) RADARSAT-2. Jegyzet: Denis Dubé, Canadian Ice Services)

 

Forrás: WMO