2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. január 4. 16:36

Az ember miatt fokozódik az aszály a mediterrán területeken

A mediterrán területeken télen esik a legtöbb csapadék, azonban a legújabb felmérés szerint egyre szárazabbak a téli hónapok, amelyért elsősorban az emberi tevékenység a felelős. A fokozódó aszályok mellett pedig a népességnövekedéssel a vízszükséglet is folyamatosan nő.

A NOAA (Nemzeti Éghajlati Adatközpont) a CIRES (Cooperative Institute for Research in Environmental Sciences) szakemberivel közösen készített legújabb tanulmányában azt állítja, hogy a mediterrán vidékeken egyre gyakoribb téli aszályok fő befolyásolója az emberi tevékenység. Az utóbbi 20 évben a legszárazabb 12 télből 10 a Földközi-tenger partvidékén fordult elő. A jellemzően forró és száraz nyár miatt nagyon fontos a mediterrán területeken a téli csapadék. Az eddigi változások – a kutatások alapján – olyan nagymértékűek, hogy az eredeti egyensúlyi helyzet már nem tud természetes úton visszaállni.
A kutatócsoport megfigyelési adatok és klímamodellek alapján vizsgálta a változásokat. Először a természetes hatásokat vették figyelembe, mint a ciklikus Észak-atlanti Oszcilláció és az üvegházhatás. Az eredmények szerint 1902 és 2010 között az üvegházhatás a klímaváltozás nagyjából egyenlő részben felelős. Mindkettő esetében azonban ugrásszerű változás figyelhető meg a 70-es évektől kezdődően.
A klímaváltozás miatt más területektől eltérően a trópusi tengerek némileg nagyobb mértékben melegednek fel, ami kedvez az aszályok kialakulásának.
„A kérdés az, vajon elkezdődött-e már ez a fokozatos kiszáradás a vízforrás szempontjából legfontosabb évszakban?” – teszi fel a kérdést Martin Hoerling, a tanulmány egyik szerzője. „A válasz: igen.” A növekvő népesség és a csökkenő vízmennyiség miatt a fenyegetés fokozatosan növekszik, s hatását az élelmiszer árakon is tapasztalni lehet.