2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. november 27. 14:13

Borongós, többfelé esővel tarkított hétvége

Időjárásunkban a következő napokban nem várható számottevő változás, a keleten elhelyezkedő anticiklon peremén a hétvégén hideg, egyre nedvesebb levegő áramlik fölénk.

Szombaton többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, északkeleten azonban hosszabb időre is kisüthet a nap (1. ábra), emellett délnyugaton-délen is felszakadozhat átmenetileg a felhőzet. Kisebb eső több helyen is előfordulhat, a hegyekben esetleg havas eső vagy kisebb havazás sem kizárt. Éjszaka párássá válik a levegő, helyenként köd képződik. Az északkeleti szél többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +2 és -3 fok között valószínű, de a kevésbé felhős északkeleti tájakon ennél hidegebb lesz. Kora délutánra 3 és 8 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap is borongós, párás, helyenként tartósan ködös időre van kilátás, de északkeleten ismét hosszabb napos időszakokra lehet számítani (2. ábra). A nap első felében, igaz több helyen, de továbbra is csak kisebb eső lehet. Délutántól délnyugat felől azonban várhatóan kiterjedt csapadékzóna érkezik, és egyre többfelé várható nagyobb mennyiségű eső. A hegyvidékeken ismét lehet havas eső, havazás. A keleti, északkeleti szél helyenként megélénkülhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +3 és -3 fok között valószínű, de a kevésbé felhős északkeleti tájakon ennél hidegebb lesz. Kora délutánra 2 és 7 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

A jövő hét első napjaiban is marad a borongós, sokfelé csapadékos időjárás, de ekkor a Dél-Alföldet leszámítva már síkvidéken is több helyen átválthat a csapadék havas esőre, havazásra.

A kontinentális hideg és a mediterrán térségből érkező meleg, magasabb nedvességtartalmú levegő a Kárpát-medence felett találkozik (3. ábra). A két légtömeg ütközőzónája mozgalmas időjárást vetíthet előre a jövő hét elejére.

A legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra
Előrejelzett felhőzeti kép 2014. 11. 29. szombat 13 órára (12 UTC)


2. ábra
Előrejelzett felhőzeti kép 2014. 11. 30. vasárnap 13 órára (12 UTC)


3. ábra
A kontinentális hideg és a mediterrán térségből érkező meleg, magasabb nedvességtartalmú levegő
a Kárpát-medence felett találkozik