2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. szeptember 3. 15:06

Búcsú a nyári napoktól

A hétvégén eléri hazánkat a napok óta határainktól nyugatra veszteglő hullámzó frontzóna. A szombatra virradó éjszakán húzódik fölénk a front felhőzete és csapadékzónája, amely mintegy 24 óráig lesz a vendégünk, vasárnapra megerősödő északnyugati szél kíséretében már szárazabb és hűvösebb levegő árasztja el a Kárpát-medencét. A nyári napok (amikor a meteorológiai definíció szerint a hőmérséklet eléri a 25 fokot) legalább egy hétig nem is térnek vissza.

Szombaton többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég felettünk, és országszerte várható eső, zápor, főként délen és keleten zivatarok is kialakulhatnak, elsősorban ezeken a területeken jelentős mennyiségű csapadék hullhat. A szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, főként a Dunántúlon délutántól több helyen meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 19 és 24 fok között várható, de elsősorban északnyugaton, nyugaton lesznek területek, ahol 17, 18 foknál nem emelkedik magasabbra a hőmérséklet, a Tiszántúlon ugyanakkor még 26, 27 fokig is felmelegedhet a levegő.

Vasárnap a frontálzóna kelet, délkelet felé távozik, mögötte felszakadozik, csökken a felhőzet, és ezt követően napos idő várható gomolyfelhőkkel. Kezdetben elszórtan, délután már csak helyenként valószínű záporeső. Az északnyugati szelet többfelé erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között alakul.

Hétfőtől hűvös hajnalokra és 20 fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. Nagyrészt gomolyfelhős, napos idő ígérkezik elszórtan záporokkal.

A mellékelt ábrán, a Budapestre vonatkozó fáklyadiagramon szépen látszódik a fokozatos, markáns lehűlési folyamat, és a szombati jelentősebb csapadék.

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


Budapestre vonatkozó fáklyadiagram, hőmérséklet és csapadékmennyiség