2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. április 21. 14:17

Ciklon alakítja a hétvége időjárását

A hétvégén sekély ciklonális mező húzódik a Kárpát-medence fölé, így összességében szinte országszerte esőre, záporra, valamint a ciklon hátoldalán vasárnap nagy területen viharossá fokozódó északi, északnyugati szélre számíthatunk. Jelentősen visszaesik a hőmérséklet.

Szombaton a nap első felében még rövidebb-hosszabb időre többfelé kisüthet a nap, majd nyugat felől megnövekszik a felhőzet, beborul az ég. A nap első felében is eshet már néhol, de délutántól nyugat felől egyre többfelé elered az eső. Az enyhe hajnal – csak 5, 10 fok közé csökken a hőmérséklet – kora délutánra 15 és 23 fok közé emelkedik a hőmérséklet, a Tiszántúlon lesz a melegebb.

Éjszaka és vasárnap reggel sokfelé várható eső, majd kora délelőttől kezdődően nyugat felől megszűnik a csapadék, este már csak a Tiszántúlon lehet eső. A ciklon kelet felé mozdultával ugyanakkor annak hátoldalán egyre hidegebb levegő áramlik hazánk fölé. A Dunántúlon és a Duna mentén nagy területen viharossá fokozódik az északi, északnyugati szél. 75-80 km/h körüli széllökések akár több helyen is lehetnek, de a Balaton partján és a Bakony csúcsain 90 km/h körüli széllökések is elképzelhetőek. A hajnali 6, 12 fokról délutánra csak 10 és 16 fok közé melegszik fel a levegő.

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


Időjárási helyzet a szombatról vasárnapra virradó éjszaka.
Jól látható a Kárpát-medence fölött elhelyezkedő ciklonális mező.


A szombatra előrejelzett csapadék mennyisége az ECMWF modell alapján.
A Tiszántúlon csak elvétve várható csapadék.


A vasárnap reggel 8 órától várható csapadék mennyisége.
A Dunántúl nyugati felén a reggeli órákra már megszűnik a csapadék.


A vasárnapra előrejelzett legerősebb széllökések nagysága (km/h).
A Dunántúlon nem lesz ritka a 75-80 k/h körüli széllökés sem, sőt
a Balaton környékén és a Bakony csúcsain 90 km/h-s széllökések is előfordulhatnak.