2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. szeptember 9. 12:02

Csapadékos napok következnek

A júliusban, augusztusban „megszokott” (?) csapadékos időjárás egyelőre szeptemberben is folytatódik. A következő napokban ismétlődően esőkre, záporokra, helyenként zivatarokra kell számítani. Az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás.

Időjárásunkat a hét hátra lévő részében egy hullámzó frontálzóna, majd egy tőlünk délnyugatra kifejlődő, napokon keresztül a térségünkben elhelyezkedő, lassan töltődő ciklon alakítja (1. ábra). Ennek következtében vasárnapig sokfelé, ismétlődően várható eső, zápor, helyenként zivatar. A lehulló csapadék mennyisége szerdától péntekig az ország egyes részein naponként is meghaladhatja a 20 mm-t (2. ábra). Összességében pedig a szeptemberi egy havi átlagos csapadék mennyiségnél (50 mm körül) is több eső hullhat (3. ábra).

A felhős, csapadékos időjárás következtében több fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés. A tartósan borult, esős tájakon napközben is 20 fok alatt marad a hőmérséklet, de máshol is csak kevéssel 20 fok fölé melegszik fel a levegő.

A mellékelt ábrák a kedd 0 órás modell futtatások alapján jelzik a csapadék mennyiségét, területi eloszlását. Az említett frontálzóna, illetve ciklon elhelyezkedésében történő változás lényegesen befolyásolja a csapadék mennyiségét, annak területi eloszlását, ami ezért eltérhet a mostani ábrákon látottaktól. A következő napokban mindenképp érdemes figyelni a folyamatosan frissülő előrejelzéseket!


1. ábra
Az ECMWF modell által előrejelzett időjárási helyzet csütörtök délben


2. ábra
Az ECMWF modell által előrejelzett 24 órás csapadékösszeg csütörtökre


3. ábra
Az ECMWF modell által előrejelzett összegzett csapadék mennyiség vasárnapig