2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. október 1. 13:33

Csendes, nagyobbrészt napos hétvége

Október első hétvégéjének időjárása nem tartogat számunkra nagy izgalmakat. Bár a kezdetben kontinensünk nagy részének időjárását alakító hatalmas anticiklon kelet felé mozdul, miközben gyengül, zsugorodik, markáns légköri frontok nem érik el a Kárpát-medencét. Nagy lesz ugyanakkor a napi hőingás, amelyre érdemes gondolni a reggeli öltözködésnél.

Szombaton kezdetben országszerte napos idő várható többnyire kevés fátyolfelhővel, az elvétve kialakuló ködfoltok reggel gyorsan feloszlanak. Délután délnyugat felől felhősáv érkezik, mely estére eléri a keleti tájakat, nyugaton pedig akkorra mögötte már ki is derül az ég. Délutántól a Dunántúlon néhol zápor előfordulhat. Vasárnap eleinte országszerte gyengén felhős, napos időre számíthatunk, majd a délutáni órákban a Dunántúlon megnövekszik a felhőzet, és arrafelé néhol zápor is kialakulhat.

Szombaton a délkeleti, déli, vasárnap a délnyugatira forduló szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon helyenként meg is erősödik.

Szombaton a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 8 fok között valószínű, sőt néhol gyengén fagyhat kétméteres magasságban is, talajmenti fagy pedig nagyobb területen lehet. A vasárnapra virradó éjszaka már enyhébbnek ígérkezik, általában 6, 12 fokra számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 19 és 23, vasárnap 21 és 25 fok között várható.

Ábránkon a Budapestre vonatkozó 2 méteres hőmérsékleti és a csapadékmennyiség fáklyadiagramja látható.

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


Az ECMWF 2015.10.01-i futtatásának 2 m-es hőmérsékleti és csapadék fáklyadiagramja Budapestre