2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. szeptember 25. 13:57

Csendes, őszi idő

A hétvégén csendes, eseménytelen idő valószínű, az ország legnagyobb részén több órára kisüt a nap.

Az elmúlt nyár során ritkán írhatta le a meteorológus, hogy anticiklon alakítja hazánk időjárását. A hétvégén azonban magasnyomás lesz felettünk, bár az évnek ebben az időszakában ez már nem egyértelműen jár szikrázó napsütéssel!

Szombaton a magasnyomás súlypontja még az országunktól kissé nyugatabbra lesz (1. ábra), és egy északi ciklon hosszan elnyúló felhőzónája is érinti térségünket. Várhatóan délelőtt inkább nyugaton, délután pedig keleten tartósabban felhős időszakok is lehetnek, de az ország legnagyobb részén még így is több órára kisüthet a nap, és számottevő csapadék sehol sem lesz.

Vasárnap (2. ábra) felettünk lesz az anticiklon középpontja. A gyenge áramlásnak, a hosszabb éjszakáknak „köszönhetően”ekkor már az őszi ködök is megjelenhetnek, amelyek néhol még a kora délelőtti órákban is megmaradhatnak. A ködfoltok feloszlását követően azonban kevés felhőre, napos időre számíthatunk.

Az éjszakák az ország nagyobb részén azonban hidegebbek lesznek az átlagosnál. A szeptember végének megfelelő 9-10 fokkal szemben többfelé hűlhet 5-6 fok alá a levegő. A hétvégi maximum-hőmérséklet 20 fok körül valószínű, amely megfelel az ilyenkor elvártnak.

Naponta frissülő előrejelzéseinket honlapunkon követhetik nyomon!

 


1. ábra: A 2014. szeptember 27. 09 UTC-re várt nyomási és felhőzeti kép


2. ábra: A 2014. szeptember 28. 12 UTC-re várt nyomási és felhőzeti kép