2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. szeptember 22. 14:03

Csendes őszi idő hideg éjszakákkal

A hétvégén anticiklon alakítja térségünk időjárását, a markáns légköri frontok elkerülik Közép-Európát. Szombaton a nap második felében a tőlünk északkeletre elvonuló magassági hideg légörvény érinti ugyan a Kárpát-medencét, és hatására átmenetileg megnövekszik a felhőzet, de jelentősebb csapadékot sehol sem okoz. Az átlagosnál több fokkal hidegebb éjszakákat mérsékelt nappali felmelegedés követi.

Szombaton kezdetben többnyire gyengén felhős időre számíthatunk, majd a déli óráktól az ország délnyugati harmada kivételével (ahol később is többnyire gyenge gomolyfelhő-képződés valószínű) megnövekszik a felhőzet (1. ábra). Délnyugaton nem várható csapadék, északkeleten ugyanakkor a délután második felétől szórványos alakul ki záporeső. A Miskolcra vonatkozó fáklyadiagramon (2. ábra) látható a csapadék esélyének átmeneti megnövekedése. A két országrész között csak néhol fordulhat elő futó zápor. Mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 9 fok között alakul, néhol talajmenti fagyra is számítani kell. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 23 fok között várható.

Vasárnap gomolyfelhős idő várható többórás napsütéssel. Keleten lehet néhol záporeső. Mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között alakul.

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: Előrejelzett légnyomás, felhőzet és csapadék 2016.09.24. szombat 14 órára (12 UTC)
az ECMWF modell szerint


2. ábra: Miskolcra vonatkozó 2 m-es hőmérsékleti és csapadék fáklyadiagram