2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. szeptember 24. 12:00

Csúcstalálkozó New Yorkban a klímaváltozás visszaszorításáért

Szeptember 23-án kezdődött az ENSZ rendkívüli klímakonferenciája több mint 120 ország, köztük Magyarország részvételével. A csúcstalálkozó célja lendületet adni az éghajlatváltozás megfékezéséről szóló új nemzetközi szerződés kidolgozására irányuló folyamatnak. „Még nincs késő az üvegházhatású gázok csökkentéséhez, de cselekedni kell”; tudományosan bizonyított a szerepük a globális felmelegedésben. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) sajtóközleményt bocsájtott ki ebben a témában, amit a New Yorki klímacsúcsra időzített.  

Több tízezren vonultak fel az ENSZ világtalálkozót megelőző vasárnap New Yorkban, és sürgették a klímaváltozás elleni fellépést. A People's Climate March elnevezésű rendezvényhez kapcsolódóan Budapesten is tartottak demonstrációt civilek, ahol a globális felmelegedés elleni cselekvés fontosságát hangsúlyozták.

A WMO sajtóközlemény legfontosabb üzeneteit foglaljuk össze az alábbiakban.

Még van némi időnk, hogy megfékezzük az éghajlatváltozást és megőrizzük a bolygót a jövő generációi számára. De ez gyorsan fogy a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint. Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátás csökkentése sürgős, ezt tudományos bizonyítékok támasztják alá.

A WMO számos kezdeményezéssel támogatja a New Yorkba, szeptember 23-ára összehívott ENSZ klímacsúcsot, amit Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár nyitott meg. Hangsúlyozta, hogy összehangolt nemzetközi cselekvésre van szükség, hogy megfékezzük a gyors éghajlatváltozást, ami hőmérséklet emelkedéssel jár, a tengerszint veszélyesen magas lehet a következő évtizedekben, az óceánok savasodása pedig veszélyezteti a tengeri életet.

A csúcstalálkozón kormányzati, pénzügyi, üzleti és civil társadalmi vezetők vesznek részt. Az a cél, hogy a kibocsátások csökkentése terén előrelépés történjen, meg legyen a politikai akarat egy ambiciózus globális megállapodásra 2015-ig, amellyel a globális hőmérséklet emelkedés 2 °C alatt tartható.

A WMO küldöttségét azok a jól ismert médiameteorológusok is elkísérik, akik rendhagyó, 2050-re vonatkozó időjárás jelentésekből készítettek egy sorozatot. Ezzel az a cél, hogy az ismert személyiségek felhívják a figyelmet arra, hogy sok országban intenzívebb hőhullámok, aszályok, árvizek és rombolóbb trópusi ciklonok alakulnak ki a jövőben.

Az idő nem a mi oldalunkon áll, mondta WMO főtitkára, Michel Jarraud. Az üvegházhatást okozó gázok koncentrációja évről-évre magasabb és magasabb. Minél többet várunk, annál nehezebb, annál drágább lesz, annál nagyobb kihívást jelent az emberi tevékenység által okozott éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás.

Ha nem cselekszünk, azt a gyermekeink fogják megsínyleni. Olyan, mintha hitelt vennénk fel, amit a gyermekeinknek kell majd törleszteni. Még nem késő, de merész, bátor döntésekre van szükség; hangsúlyozta Mr. Jarraud.


Rekord magas a légkörben az üvegházhatású gázok szintje

A csúcstalálkozó előtt jelent meg a WMO éves hivatalos jelentése az üvegházhatású gázokról. Ez a legfontosabb, hosszú tartózkodási idejű üvegházhatású gázok légköri koncentrációjának alakulását mutatja be, és kiemeli, hogy ez újabb rekordot ért el 2013-ban. Arra is rámutat, hogy a szén-dioxid mennyisége nőtt a leggyorsabban a nemzetközi megfigyelő hálózat 1984-es kezdete óta.

Az előzetes adatok azt mutatják, hogy ez valószínűleg összefügg azzal, hogy csökkent a bioszféra CO2 felvevő képessége, de még további kutatásokat folytatnak ezen a téren.

Ez aggasztó jel, mondta Mr. Jarraud. Lehet, hogy ez egy vészcsengő, amiből értenünk kell!

A kibocsátott szén-dioxid mintegy egynegyedét elnyeli a bioszféra, további egynegyedét az óceánok. Az óceánok mintegy 4 kilogramm szén-dioxid/fő/nap mennyiséget nyelnek el. Ennek eredményeként, az óceánok savasodása példátlan mérteket öltött az elmúlt 300 millió év során, állapítja meg az üvegházhatást okozó gázokról szóló beszámoló.

A klímacsúcson a WMO, az UNESCO és UNITAR egy külön eseményt is szervez, aminek az a témája, hogy a tudomány miként támogathatja a politikai döntéshozatalt. Akkor lehet sikeres a klímaváltozás elleni küzdelem, ha az új tudományos eredményeket is beépítik a döntéshozatalba. Új, kreatív kommunikációs utakat kell felkutatni az ismeretterjesztésre és olyan lehetőségeket kell keresni, amik cselekvésre sarkallják az embereket.



Az OMSZ Éghajlati Osztályán folyó, a már bekövetkezett és a várható változások becslésére vonatkozó kutatásokról a met.hu honlap Éghajlatváltozás oldalain lehet tájékozódni.


Kapcsolódó oldalak: