2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. február 5. 14:40

Délen havazás, pénteken és vasárnap viharos szél

Három nap, háromféle időjárási helyzet, erre számíthatunk a hétvégén.

Pénteken az ország nagyobb részén borongós időre számíthatunk, csak az ország északi területein süthet ki a nap. Nagyjából a Szombathely-Békéscsaba vonaltól délre várható csapadék; a Dunántúlon havazás, délkeleten eleinte havas eső, eső várható, majd utóbbi területeken is hóra vált át a csapadék. A legtöbb hó délnyugaton hullhat, ott – elsősorban a Dráva mentén – akár 10 cm hóréteg is kialakulhat. Az ország keleti felén viharossá fokozódhat az északkeleti szél. A csúcshőmérséklet -1 és +7 fok között valószínű.

Szombaton kora délelőttig délen még lehet kisebb havazás, majd ott is megszűnik a csapadék, és csökken a felhőzet. Az ország északi felén jellemzően derült vagy gyengén felhős idő várható. Többnyire mérsékelt lesz a szél, így szombat és vasárnap hajnalban is -1, -10 fok közé csökken a hőmérséklet, sőt a havas, szélcsendes, gyengén felhős tájakon még ennél is hidegebb lehet néhány fokkal. Napközben 0, +5 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap egy gyors mozgású hidegfront vonul át felettünk, az átmenetileg megnövekvő felhőzetből elszórtan számíthatunk hózáporra. Az északnyugati szél megerősödik, az ország nagyobb részén viharossá is fokozódik. Vasárnap kora délután 2, 5 fok valószínű.

A legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


24 óra alatt 5 mm-t meghaladó csapadék valószínűsége szombat hajnalig


Jól látható, hogy szombat hajnalban északon már derült időre van kilátás, míg délen még havazik


Az ország nagyobb részén viharossá fokozódik vasárnap napközben a szél;
kevésbé szeles területek északkeleten és a Dráva mentén lehetnek