2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. december 4. 12:00

EUMETSAT – NOAA megállapodás

A Meteorológiai Műholdak Hasznosításának Európai Szervezete (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites, EUMETSAT), és az amerikai Nemzeti Óceáni és Légkörtani Hivatal (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) 2015. december 2-án megállapodást írt alá közös meteorológiai műholdas rendszer üzemeltetéséről.

A Joint Polar System (azaz Egyesített Poláris Rendszer, JPS) a meteorológiai műholdaknak olyan programja, amely a két szervezet poláris holdjainak műszereit, és pályáját hangolja össze. A poláris holdak a Föld körül keringő, egy adott hely felett naponta kétszer elrepülő műholdak, melyek 8000 km magasságból figyelik a légkör állapotát, és a hosszabb távú időjárás-előrejelzéseket végző modellek számára biztosítanak nélkülözhetetlen bemenő adatokat.

A Megállapodás értelmében az EUMETSAT a MetOp-SG műholdak építését, és üzemeltetését vállalta fel, a NOAA pedig a JPSS műholdakat biztosítja. A felek az adatok kölcsönös cseréjében és a földi műholdvevők közös használatában is megegyeztek. A Megállapodás létrejöttével a 2020–2040-es időszakban is biztosítva lesz a zivatarok és a légkör folyamatos megfigyelése, ami a veszélyes időjárási eseményekre és kockázatokra való felkészülés elengedhetetlen feltétele.

Magyarország 2008 óta teljes jogú tagja az EUMETSAT-nak és részt vesz az EUMETSAT programjaiban. Hazánkat a szervezetben az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke képviseli.


Kapcsolódó oldalak: