2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. október 2. 14:51

Egy új technológia segít a gazdáknak az aszály ellen

A világ számos pontján megsínylették a szárazságot a növények, amelynek következtében az élelmiszer árak az égbe szöktek. A nagymértékű károk megelőzése érdekében az Egyesült Államokban egy új technológia segítségével próbálják a gazdák még pontosabban előrejelezni az időjárást, hogy hatékonyabban működjön a vetés, betakarítás és szállítás rendszere.

Az úgynevezett „precíziós mezőgazdaság” lényegében egy egészen kis helyre összpontosító lokális időjárási modell. A módszert az IBM munkatársai fejlesztették ki. Alapelve, hogy kiegészíti a Nemzeti Meteorológiai Szolgálat (NMS) előrejelzését, s annak adatait felhasználva egy jóval kisebb területre koncentrálja.

A „precíziós mezőgazdaság” figyelembe veszi mind a múltbeli, mind a valós idejű adatokat (pl. időjárási paraméterek, a talaj és levegő minősége, a termény fejlődési szakasza). Azt remélik, ezzel a módszerrel a gazdák hatékonyabban tudják ütemezni az földek öntözését. Csak azokon a területeken szükséges öntözni, ahol nem várható eső, s ezzel jelentős mennyiségű vizet és felesleges költséget lehet megtakarítani.

Az is cél, hogy az alkalmazás használói informálódhassanak a veszélyekről, mint a hirtelen árvíz, vagy sárfolyam. Hasznos lehet a vállalatoknak is, hogy jobban megjósolható, mely területeken lehet áramszünet a heves viharok miatt.

Az IBM precíziós mezőgazdasága az úgynevezett „Deep Thunder” technológiát használja, amely annak a processzornak is alapja, ami az IBM Watson nevű szuperszámítógépében dolgozik.


forrás: http://www.wmo.int/