2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. január 3. 13:43

Együtt nő a rák kockázata az ózonlyukkal

A 70-es évek óta folyamatosan problémát jelentő ózonlyuk 2011-ben újra növekedést mutatott. De vajon összefüggésbe hozható-e az ózonlyuk nagysága a rákos megbetegedések számával?

Bár 2010-ben még az ózonlyuk csökkenéséről számoltak be a kutatók, 2011-ben megint nagyobb lett a hiány a Déli-sark felett. Az ózonmennyiség változásában éves menet figyelhető meg, tavasszal fokozatosan csökken – ilyenkor alakul ki az ózonlyuk – majd ősztől növekedni kezd, ekkor – rövid időre – eltűnik a lyuk. 2011. szeptember 12-én a NASA és a NOAA mérései alapján az ózonlyuk kiterjedése 26 millió km2 volt, amely 4 millió km2-rel nagyobb, mint 2010. decemberében. Bár elmarad a 2000-ben mért rekordtól, így is a 10 legrosszabb eredmény között van. A sztratoszférában uralkodó átlagosnál alacsonyabb hőmérséklet indokolta az átlagosnál nagyobb ózonlyukat 2010-ben, mondta Paul  Newman a NASA Goddard Űrrepülési Központjának vezető tudósa.
John Hawk, a Londoni Egyetem professzora elmondta: gyakori félreértés, hogy az ózonlyuk miatt jelentősen nő a rákot okozó UV sugárzás. Alapvetően az egyébként szokásostól nem sokkal több sugárzás éri a Földet, azonban intenzitása kétszer-háromszor erősebb Új-Zéland felett, amellyel szemben a fehérbőrű emberek védtelenek. Új-Zélandon a bőrrák kialakulásának aránya jelenleg is jóval magasabb, mint Európában, de amennyiben az ózonkoncentráció a jövőben is hasonló ütemben csökken, a bőrrák kockázata drasztikusan növekedhet.  

Forrás: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html