2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2013. május 6. 16:32

Együttműködés a tengeri biztonság védelmében

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) és a Nemzetközi Mobil Műholdas Szervezet (IMSO) együttműködési nyilatkozatot írt alá a tengeri biztonság javítása érdekében.

A két szervezet olyan ügyekben fog együttműködni, mint a tengeri meteorológiai és oceanográfiai adatok műholdas összegyűjtése és terjesztése. Az együttműködés célja, hogy biztosítsák az élet- és vagyonvédelmet a tengeren is, valamint a hajók számára a biztonságos és hatékony működést. A folyamatos információcsere mellett rendszeres konzultációkat is tartanak majd a tengeri kommunikációról a tengeri biztonság és a hatékony navigáció fejlesztése érdekében.

Az együttműködési megállapodást a WMO főtitkára, Michel Jarraud és az IMSO főigazgatója Esteban Pacha-Vicente írta alá, amelyet az IMSO közgyűlése 2014-es ülésén hagy majd jóvá. A WMO egyik alapvető feladata, hogy a navigáció és a biztonság érdekében gondoskodjon a meteorológiai előrejelzési és riasztási információk előállításáról a Globális Tengeri Vészjelző és Biztonsági Rendszer segítségével. Az IMSO feladatai közé pedig a nyilvánosság tájékoztatása tartozik a Globális Tengeri Vészjelző és Biztonsági Rendszer és a hajók nyomon követésére és azonosítására szolgáló rendszer segítségével.

Ez az együttműködési nyilatkozat hivatalos keretet ad az IMSO és a WMO közös munkájának, s egyúttal hozzájárul ahhoz, hogy a mobil műholdas szolgáltatások továbbra is megfeleljenek a felhasználók igényeinek.

Forrás: WMO