2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. június 11. 10:00

Élménybeszámoló a 2013-as évben az OMSZ és Viharvadászok Egyesülete által megvalósított viharvadászatokról

szupercella.hu fő viharvadásza, Molnár Ákos a következőkben saját élményei alapján a tavalyi viharszezon komolyabb eseteiből – köztük néhány igen látványos eseményről – nyújt áttekintést. Ennek az írásnak nem célja az év hazai konvektív eseményeinek részletes elemzése, hanem kifejezetten a viharvadászat és a kárfelmérés a témája.

Röviden a viharvadászatok szakmai kereteiről

Az alábbi vadászatok sikere kivétel nélkül az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Viharvadászok Egyesülete közötti megállapodásnak köszönhető. A megállapodás keretében a viharvadászok – akik alapos szakmai képzésen mennek keresztül – a vadászat idejére folyamatos hozzáférést kapnak az Országos Meteorológiai Szolgálat által biztosított adatokhoz. Ezek legfőképpen radaros mérések, illetve olyan valósidejű légköri analízisek, amelyek tanulmányozása és megfelelő értelmezése nélkülözhetetlen egy sikeres vadászat lebonyolításához. A vadászatok célja – amint azt már a gyakorlat többször ékesen bebizonyította –, hogy a légköri heves eseményeket létrehozó konvektív (azaz főként zivatarokhoz kapcsolódó) folyamatokat minél alaposabban – olykor testközelből – megismerjük. Ez a visszacsatolás egyrészt segíti a kutatást, illetve ezáltal pontosíthatja ezen jelenségek előrejelzését is.

Most pedig vegyük sorra a leglátványosabb tavalyi vadászatokat.

2013. május 2. – Az éj leple alatt lecsapó vihar

Ezen a napon érkezett el az év első viharvadászatra alkalmas helyzete, a várható heves zivatarok miatt a szupercella.hu honlapon 1-es fokozatú konvektív előrejelzést adtunk ki. Négytagú küldöttségünk levonult a középső, déli országrészre, majd órákon át tartó várakozás után a késő délutáni, kora esti óráktól végre felgyorsultak az események. Sikeresen levadásztuk azt az emelt konvekcióból hirtelenszerűen kifejlődő, eleinte még szupercellás jegyeket is mutató mezoléptékű konvektív rendszert (MKR), ami 2013-ban az ország egyik leginkább károkozó viharának bizonyult (1. kép).

1. ábra

 

2013. május 6.  Ízelítő szupercellák után összeálló mezoléptékű konvektív rendszerről (MKR)

A május 6-ra kiadott 1-es fokozatú konvektív előrejelzésünk MKR kifejlődésével számolt, melynek korai szakaszában esély mutatkozott még szupercellák létrejöttére is. Az időjárás aztán a prognózisnak megfelelően alakult, és létre is jöttek a szupercellácskák, de az általam dokumentált példány még azelőtt mutogatta magát fölöttem, hogy az összetrombitált viharvadász csapat másik két tagja megérkezett volna hozzám Vecsésre (2. kép).

2. ábra

 

Próbáltuk követni az MKR-ré összeálló képződményt, de nem tudtunk már az érdemi részéhez eléggé közel kerülni, és később már nem is tartalmazott a rendszer beazonosítható, jól elkülöníthető szupercellákat. Szerencsére Veres Viktor bajtársunk a Budapest környékén kipattanó szupercellák egyikéről - amint az a képen is látható - pazar felvételeket készített (3. kép).

 3. ábra

 

2013. május 19. – Szupercellás kezdet, MKR-es folytatás

Aki lemaradt az előző eseményekről, ezen a napon alkalma nyílhatott a pótlásra, amint azt az 1-es fokozatú konvektív előrejelzésünk is felvázolta: "... a nap konvektív történései hasonlítani látszanak a korábbi eseményekhez, nagy eséllyel számíthatunk tehát egy jól szerveződött, vonalba rendeződött mezoléptékű konvektív rendszer (VMKR) kialakulására, melyben beágyazódva megjelenhetnek akár szupercellák is ...".

Az elsődleges célterület Barcs-Szigetvár környéke volt, ahová a cellák és mi is megérkeztünk. A szupercella-kezdeményeknek azonban nemigen volt alkalma rendesen kifejlődni, az MKR felépülésével szinkronban gyorsan összeolvadtak. Mindenesetre ez is egy izgalmas vadászat volt - nem utolsósorban a látványos villámtevékenység és a drámai felhőformák miatt -, amint azt az alábbi kép is alátámasztja (4. kép).

 

4. ábra

 

 

2013. május 30. – 4 tornádó az Alföldön, kárfelmérés Cegléd-Jászberény térségében

Május 30-a a modellek alapján előzetesen nem tűnt egy viharvadászatra ideális napnak, bár 1-es fokozatú konvektív előrejelzést adtunk ki, és szupercellákra is számítani lehetett. Végül a beérkezett észlelések, felvételek alapján és kárfelmérésünk által verifikálva megállapítható, hogy Magyarországon azon a napon legalább négy tornádó alakult ki, és jó néhány tuba is létrejött. Ezek közül két esetben nagyon valószínű, hogy a dokumentált képződmények nem csupán tubák, hanem szintén tornádók voltak. A legfeltűnőbb károkat a jászberényi tornádó okozta, mely egy erősebb EF1/T3 kategóriájú példány volt (5. kép).

 5. ábra


2013. június 10. – Szupercellák, viharvadászatok országszerte

Nem véletlenül adtunk ki erre a napra – 2013-ban először – 2-es konvektív előrejelzést, a jelentős labilitás és szélnyírás mellett sok egyéb paraméter is alkalmas volt egy komolyabb szupercella kifejlődéséhez. Az időjárás aztán nem is cáfolt rá várakozásainkra, országszerte alakultak ki szupercellák. A viharvadászok sem ültek tétlenül, így északkeleten is elcsíptek egy szép példányt Heves megyében (6. kép).

6. ábra


A szupercella.hu Viharvadászok Egyesülete magjának oszlopos tagja, Nagykovácsi Zsolt szintén a tettek mezejére lépett, és Tiszakécske térségében sikerült a szupercellát lefényképeznie (7. kép).

 7. ábra


2013. június 22.  Az év egyik legkeményebb szupercellája lencsevégen

Bár június 22-ére is adtunk ki konvektív előrejelzést, amelyben szó volt szupercellák kialakulásáról, valamint a hozzájuk köthető heves eseményekről, a létrejött szélviharok, jégesők erősségben és mennyiségben is messze túlteljesítették a prognosztizált jelenségeket. A jégdarabok átmérője több helyen elérte vagy meghaladta az 5 cm-t, illetve 120 km/h-nál nagyobb szélsebesség is előfordult. Az év egyik legkeményebb – ráadásul dupla – szupercelláját Nagykovácsi Zsolt és Kun Sándor kapta el Cegléd térségében. Ahogy közel értek a kiszemelt példányhoz, annak előterében létrejött egy újabb jószág, mely még az eredetileg célbavett cellát is felülmúlta. Vizuális megjelenése és a produkált heves eseményei alapján az USA középnyugati régiójában, a viharvadászok Mekkájában sem kellett volna szégyenkeznie (8. kép).

8. ábra

 

Én úrias módon ismét vecsési lakásomon, egy koktéllal a kezemben vártam ki, amíg a „sült szupercella a számba repül”. Ez egy kettéválás balra haladó, anticiklonális forgású tagjának formájában érkezett. Ez még a szupercellák között is ritka madárnak számít, főleg az olyan gyönyörűen fejlett egyed, mint ami fölöttem vonult át (9. kép).

 9. ábra


2013. augusztus 9.  Ritka jószág a magyar légtérben: LP-szupercella nyakoncsípve

Amint a dátumból is látszik, igen hosszú idő telt el az e napot megelőző utolsó viharvadászat óta, ugyanis Thor, a villámlás és mennydörgés istene úgy gondolta, nyári szünetre megy. Augusztus 9-én azonban visszatért, és hozott nekünk egy kis különleges csemegét. 1-es kategóriájú konvektív előrejelzésünkben igyekeztünk kifürkészni szándékait, és úgy véltük, hogy egy igazi ritkaságot, egy LP-szupercellát tartogat a tarsolyában. Az ajándék átvételére Győr térségében este 19 óra tájékán került sor, melyről a csapadékból álló csomagolást lehámozva kiderült, hogy valóban LP-szupercellát tartalmaz (10. kep).

10. ábra

Összefoglalás

Összefoglalásaként elmondhatjuk, hogy a szezon viharvadász szempontból jól indult. Május 2-án volt az első akciónk, és a június 24-i vadászattal bezárólag 11 viharvadászat lett lebonyolítva. Ezután viszont szokatlanul hosszú konvektív szünet támadt, és eltekintve néhány aprócska közjátéktól augusztus 9-e volt a következő érdemleges alkalom. Az év utolsó, gyászosan sikerült augusztus 25-i vadászata pedig nem is érdemel részletesebb kifejtést. Havi bontásban tehát a következőképpen áll a viharvadászatok száma: május: 6 db, június: 5 db, július: 0 db, augusztus: 2 db. Természetesen azért nem 2013 befejező aktusának "eredménye" volt jellemző az egész évre - amikor kivonultunk terepre, a legtöbb esetben sikerült is szupercellát megfigyelni. Az ígéretes helyzetek jelentős részén  nemegyszer több csapat is jelen volt A sikertelen esetek és a kihagyott alkalmak is szolgálnak persze tanulságul, mint pl. a május 30-i tornádós események, melyről kárfelmérést is végeztünk. Furcsasága ellenére a 2013-as év is szolgált feledhetetlen eseményekkel és ritka fogásokkal, mint pl. a június 22-i, amerikai kaliberű szupercellák, vagy az augusztus 9-i LP-szupercella, de tulajdonképpen felsorolhatnám az összes esetet, mert mindegyikben volt valami egyedi élmény.

Végezetül mi mást kívánhatnék, mint jó vadászatot!

A beszámoló bővebb, részletesebb változata, mely 13 viharvadászattal, egy tornádó kárfelméréssel, kiegészítő megfigyelésekkel és csatolt konvektív előrejelzésekkel az összes 2013-as esetet felöleli, további képekkel és videókkal megtekinthető a szupercella.hu oldalán: szupercella.hu/osszefoglalo_2013_viharvadaszatok_karfelmeresek