2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. november 3. 13:58

Elromlik az idő a hétvégén, és egy darabig így is marad

A szép, őszi időtől el kell búcsúznunk, helyét a csapadékos, de továbbra is enyhe időjárás veszi át. Ennek oka egy hullámzó frontálzóna, amely hétvégén a térségünk felett húzódik.

Szombaton még a frontzóna keleti, meleg oldalán leszünk, a délies áramlásnak köszönhetően 12, 17 fokig melegszik fel a levegő. Ennél hidegebb csak ott lehet, ahol tartósabban megmarad a köd, illetve az alacsonyszintű felhőzet (1. ábra). A csapadék zöme délután és este várható, de mennyisége még nem lesz jelentős (2. ábra).

Vasárnap felettünk hullámzik a frontzóna, már sokfelé várható eső, az északi országrészben jelentős mennyiségre van kilátás. A front keleti oldalán még a meleg légtömeg alakítja az időjárást, ott 15 és 19 fok közé melegszik fel a levegő (3. ábra). A csapadékosabb északi, északnyugati tájakon (4. ábra), ahol már a szél is északnyugatira fordul, csak 10 fok körül vagy kevéssel a felett várható a csúcshőmérséklet. 

A csapadékmennyiség előrejelzésében mindig nagy a bizonytalanság, de ezúttal még az is kérdéses, hol hullámzik majd az említett front. Ha keletebbre, akkor mögötte nagyobb területre tud bejönni a hideg levegő, ha viszont az Alpok felett megreked, akkor a Nyugat-Dunántúlon is több fokkal melegebb lesz.

A jövő hét elején folytatódik a csapadékos idő, de visszaesik a hőmérséklet, és már napközben is 10 fok alatti értékek lesznek a jellemzők.

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: Előrejelzett maximum hőmérséklet szombatra (°C)


2. ábra: Előrejelzett csapadékmennyiség szombatra (mm)


3. ábra: Előrejelzett maximum hőmérséklet vasárnapra (°C)


4. ábra: Előrejelzett csapadékmennyiség vasárnapra (mm)